Agris.cz - agrární portál

Rybáři by si měli nechat povolovat přikrmování ryb, MZe je proti

14. 12. 2015 | ČTK

Ministerstvo životního prostředí chce, aby si chovatelé ryb znovu museli nechávat povolit přikrmování ryb. Počítám s tím novela zákona o vodách, která je v meziresortním připomínkovém řízení. Chovatelé už podobnou povinnost měli před rokem 2010. Podle ministerstva chovatelé přikrmují příliš a voda v rybnících má pak horší kvalitu. S návrhem ale nesouhlasí ministerstvo zemědělství, chce v něm i další změny, řekl ČTK ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Před rokem 2010 museli rybáři mít povolení na přikrmování od vodoprávního úřadu. Ministerstvo v důvodové zprávě k návrhu píše, že nyní mají chovatelé ryb výjimku. Nemusí si přikrmování zejména kaprů nechávat povolovat, pokud ryby krmivo, které nesmí obsahovat nebezpečné látky, sní. To by se mělo změnit. "Odmítáme to, máme to jako zásadní připomínku. Doufal jsem, že se to podaří vypořádat předtím, než to půjde na jednání vlády," uvedl Jurečka.

Připomínky k návrhu zákona bylo možné podávat do 7. prosince. Nyní se s nimi bude muset ministerstvo životního prostředí vypořádat.

Zemědělský resort má k návrhu ještě další připomínky. Podle novely by měly například do roku 2022 zdražit na čtyřnásobek odběry podzemní vody. "Navrhovali jsme, aby se nezvyšovali se poplatky za odběr podpovrchových vod pro zemědělské podniky, které mají živočišnou prvovýrobu," řekl ministr Jurečka.

Novela by měla platit, pokud projde vládou a odsouhlasí ji zákonodárci, od roku 2017.


Zdroj: ČTK, 14. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 00:37