Agris.cz - agrární portál

Ve valtické vinařské škole vznikne za 34 mil. výukové centrum

14. 12. 2015 | ČTK

Radní Jihomoravského kraje dali zelenou projektu Centrum excelence ve Valticích. Ve zdejší vinařské škole, která je jediná svého druhu v republice, vznikne za 34 milionů korun nová dvoupodlažní budova se zázemím pro kongresy, malý park s vinicemi a naučnou vinařskou stezkou. Kraj to dnes uvedl v tiskové zprávě.

Na jižní Moravě je 95 procent všech vinic a vinohradů. Kraj je jediným zřizovatelem vinařské školy v České republice, a proto se rozhodl postavit v ní vinařské výukové centrum.

"Vzniknou prostory pro pořádání vinařských kongresů, konferencí a významných nominačních výstav České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem," uvedl hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Nový přednáškový sál poslouží k seminářům a školením, které budou určeny pěstitelům a výrobcům vína, ale také jeho příznivcům a konzumentům a v neposlední řadě studentům školy.

Nové centrum vznikne ve Valticích v blízkosti vinařské školy, která je majitelem budovy z první republiky a navazující přístavby. "Nejcennější část původní budovy bude zachovaná, projekt počítá se zbouráním pozdější nekvalitní přístavby. V budově lidé najdou velký sál s jevištěm, archiv, zasedací místnost i kanceláře," uvedl Hašek s tím, že prostory jsou navržené tak, aby vyhovovaly nejen pro školení, degustace, ale i skladování vzorků vín a pořádání kulturních akcí.

Podle něj by se místo časem mohlo stát i sídlem Svazu vinařů. Jihomoravský kraj zřizuje 72 středních škol hlavního vzdělávacího proudu. Všeobecné vzdělání je na 27 z nich, obory ukončené výučním listem nabízí 36 a zbytek jsou ostatní a speciální školy.


Zdroj: ČTK, 14. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 02:47