Agris.cz - agrární portál

Jindřichohradecké Fruko se zaměřuje na výrobu sladkých likérů

15. 12. 2015 | ČTK

Likérka Fruko Schulz, jihočeský výrobce lihovin, vyrobí letos více než osm milionů lahví alkoholu, což je podobný objem jako v roce 2014. Totožné budou i tržby. Firma letos začala vyrábět sladké likéry a druhým rokem se zaměřuje na výrobu šumivých vín, obojí vyváží, většinou do Ruska. O zásadní změně výrobního programu rozhodl majoritní vlastník, ruský holding Ladoga. ČTK to dnes řekl ředitel společnosti Fruko Schulz Josef Nejedlý.

V roce 2014 společnost utržila 432 milionů korun, letos je to zatím 407 milionů. "Počítáme s tím, že do konce roku to bude podobná hodnota," uvedl Nejedlý s tím, že od metanolové aféry z roku 2012 jde o nárůst v řádu desítek procent. Oproti roku 2014 zaznamenala jindřichohradecká likérka mírný nárůst v objemu výroby lihovin. "Celorepublikově dochází k poklesu výroby. Tvrdý alkohol je znevýhodňován oproti pivu i vínu jak ze strany odborníků na výživu, tak daňovou politikou, kdy je spotřební daň oproti pivu a hlavně vínu neúměrně vysoká," uvedl Nejedlý.

Společnost Fruko Schulz před Vánocemi několikanásobně zintenzivnila výrobu. V říjnu, listopadu a prosinci prodává nejvíce. "Zaměstnanci pracují ve dvanáctihodinových směnách na dvě šichty, denní a noční," uvedl Nejedlý. Loni zde vyrobili bezmála 8,5 milionu lahví, letos je to zatím 7,4 milionu. Podle Nejedlého budou ale údaje na konci roku téměř totožné.

Firma se letos přizpůsobila požadavkům trhu a rozšířila své portfolio o likéry s různými příchutěmi. "Už se nespecializujeme pouze na konzumní lihoviny, jako je rum, vodka, zelená a vaječný likér, které ale pořád tvoří základ výroby," uvedl Nejedlý.

Od začátku roku společnost prodala přes 3,8 milionu lahví rumu o obsahu 0,5 litru. "Za celý rok 2014 jsme stejných lahví prodali 3,938.000. Předpokládáme, že i za letošek budou čísla podobná. Spíše počítáme s mírným nárůstem," řekl Nejedlý.

Podle něj jsou likéry s nízkým podílem alkoholu trendem posledních let. Jen v Jindřichově Hradci letos začali vyrábět 25 druhů nových likérů. Netají se tím, že někdy jde i o kopie světových značek, které se používají do míchaných nápojů. Jako je například piňa colada, krémová whisky. Novinkou je také whisky s příchutí medu a třešní.

Takové nápoje putují často do zahraničí, většinou do Ruska, kde v posledním roce stoupl zájem o alkohol s příchutí exotického ovoce. Momentálně je žádané litchi, banán, kiwi. Výroba takových nápojů je složitější, ale zisk z prodeje je výrazně vyšší. Snažíme se je co nejvíce prosadit i na náš trh, který je pro nás klíčový," uvedl Nejedlý.

Novinkou ve Fruko Schulz je i výroba šumivých vín. Letos a loni firma investovala do nových technologií zaměřených na výrobu šumivého vína asi 55 milionů korun. V roce 2014 vyrobila 2,5 milionu lahví, letos zhruba o jeden milion lahví méně. Na vině je především složitá ekonomická situace v Rusku, kam míří veškerá výroba vín. "Preferují zde výrobky, které vznikly mimo Evropskou unii," uvedl Nejedlý. Zákazníci mohou vybírat ze šesti druhů šumivých vín, nově je v nabídce jahodová a broskvová příchuť.

Šumivá vína se společně s celým portfoliem výrobků prodávají v nové podnikové prodejně, jejíž vybudování stálo čtyři miliony korun.

Asi 80 procent celkové exportu putuje do Ruska. Ale alkohol z Jindřichova Hradce míří do 28 dalších zemí celého světa, především na východ, ale i do zemí EU. Z ekonomického hlediska jsou podle ředitele Nejedlého zajímaví partneři v Tchaj-wanu, kam se vozí většinou absinth. "Vrátil jsem se ze služební cesty do Šanghaje, kde jsme uzavřeli celou řadu obchodů a budeme tam zatím vozit především krémové likéry," řekl.

Většinovým vlastníkem jindřichohradecké likérky se v roce 2013 stal její dlouholetý exportní partner, ruský holding Ladoga. Do něj patří i dva výrobci koňaku ve Francii a dva španělské vinařské podniky. Ladoga vlastní 85 procent akcií. Firma zaměstnává zhruba stovku lidí.

Pavel Pechoušek


Zdroj: ČTK, 15. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 04:06