Agris.cz - agrární portál

Vánoční moučníky v olomoucké cukrárně voní po tvarůžkách

15. 12. 2015 | ČTK

O tom, že vánoční moučníky a sušenky nemusí vonět jen po valnice a být sladké, se mohou přesvědčit návštěvníci tvarůžkové cukrárny v historickém centru Olomouce, která letos do své nabídky zařadila i vánoční "slanosti" vyrobené z pikantního sýra s nezaměnitelným aroma. Poptávka předčila očekávání a tvarůžková cukrárna příští rok nabídku netradičních vánočních moučníků a sušenek s přídavkem Olomouckých tvarůžků rozšíří.

"Ke 20 druhům tvarůžkových moučníků, které máme standardně v nabídce, jsme se letos rozhodli přidat také pět druhů s vánoční tematikou, při jejichž výrobě používáme anýz, zázvor, švestková povidla a křen, který v zimě příjemně zahřeje," řekla dnes ČTK provozovatelka tvarůžkové cukrárny v Olomouci Blanka Poštulková.

Netradiční vánoční moučníky, mezi kterými jsou tyčinky plněné povidly či sušenky ve tvaru podkovy a stromku, sladce jenom vypadají a při prvním ochutnání nenechají nikoho na pochybách, že při jejich výrobě byly použity tvarůžky. Ostatně už po otevření dveří do cukrárny je všem návštěvníkům díky lehkému závanu tvarůžkové vůně jasné, že sladkosti jsou ve zdejších zákuskových vitrínách v menšině.

"Lidé znají tradiční sladké vánoční cukroví a u nás si teď můžou vyzkoušet také vánoční moučníky z tvarůžků. Poptávka je velká a týdně jich prodáme stovky. Po vánočních sušenkách se jenom zaprášilo," uvedla Poštulková. Centrum Olomouce je díky vánočním trhům plné lidí, takže cukrárna podle ní nemá o návštěvníky nouzi.

Zákazníci většinou vánoční moučníky ochutnají v cukrárně či si jich několik koupí domů. "Často se ale také stává, že si k nám lidé přijdou pro tvarůžkový zákusek, který pak na náměstí pojídají k punči," podotkla Poštulková.

Objednávky moučníků na Vánoce cukrárna zatím nemá, protože pozice tradičního cukroví je v tuzemských domácnostech neotřesitelná. Naopak na Silvestra si lidé zákusky s vůní tvarůžků rádi dopřejí a pracovníci cukrárny budou v závěru roku v jednom kole, aby zájemce uspokojili.

Vysoká poptávka po vánočních moučnících a sušenkách majitele tvarůžkové cukrárny příjemně překvapila. "Příští rok vánočního sortimentu připravíme určitě víc a chceme udělat i menší druhy. Milovníci tvarůžků se mají na co těšit," dodala Poštulková.

Lidé si mohou v tvarůžkové cukrárně v Olomouci, stejně jako sesterské provozovně u výrobny tvarůžků v Lošticích na Šumpersku, pochutnat také na tvarůžkovém chlebíčku, bramboráčku, langoši či tvarůžkovém hamburgeru. Provozovatelé cukrárny už dali dohromady recepturu na tvarůžkový koktejl, který nabízí při výjimečných příležitostech, a nyní uvažují o výrobě tvarůžkové zmrzliny.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU. Češi o jejich zařazení na unijní seznam usilovali šest let. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto potraviny měli i potomci sudetských Němců, kteří žijí v Německu a Rakousku.

Petr Běhal


Zdroj: ČTK, 15. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 23:36