Agris.cz - agrární portál

Ve více než polovině krajů tento týden startují kotlíkové dotace! MŽP na ně krajům dá 3 miliardy

15. 12. 2015 | Ministerstvo životního prostředí

Více než polovina krajů v tomto týdnu zahajuje s napětím očekávané kotlíkové dotace. MŽP v minulých týdnech schválilo všem 14 krajům v první výzvě v rámci evropských dotací z OPŽP 2014-2020 3 miliardy Kč z celkových 9 mld., které jsou na výměnu starých neekologických kotlů vymezeny. Dnes odstartovaly kotlíkové dotace už přímo pro občany ve třech krajích: v Královéhradeckém, Plzeňském a Pardubickém. Tento týden se přidá ještě dalších 5 krajů, vedle Středočeského to budou také Ústecký, Moravskoslezský či Jihomoravský kraj a také Vysočina. Maximální příspěvek až 127 500 Kč kraje nabídnou svým občanům na výměnu starého kotle za moderní nízkoemisní zdroj na biomasu, uhlí nebo jejich kombinaci, za tepelné čerpadlo nebo plynový kotel.

Královéhradecký kraj – elektronicky a bez front

O příspěvek ve výši až 127 500 korun na nový kotel mohou obyvatelé kraje, kteří vlastní rodinný domek, žádat od 11. ledna 2016. Velké fronty a soutěž o přidělení dotace ale nehrozí. Na výměnu kotlů bude pro roky 2016 a 2017 vyčleněno 200 milionů korun, za které se kraj zavázal vyměnit minimálně 1340 kotlů. Výzvu na kotlíkové dotace pro Královéhradecký kraj odstartoval na dnešní tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Česká republika se i přes přijímání množství legislativních i finančních opatření dlouhodobě potýká se znečištěným ovzduším, jehož stav stagnuje. Naše údaje za rok 2014 ukazují, že v loňském roce bylo 54,2 % obyvatel vystaveno nadlimitnímu působení znečištěného ovzduší. Proto je nesmírně důležité, že nyní můžeme v Královéhradeckém kraji jako v jednom z prvních regionů v zemi odstartovat výměnu starých kotlů. Navíc díky elektronickému podávání žádostí by se lidé měli vyhnout dlouhým frontám. Akce je součástí rozsáhlé celorepublikové výměny starých neekologických kotlů za nové nízkoemisní a jsem přesvědčen, že se nám díky této kotlíkové revoluci podaří revolučně zlepšit kvalitu ovzduší v celé ČR. Do roku 2020 máme na tzv. kotlíkové dotace připraveno celkem 9 miliard Kč z fondů EU na výměnu 80 až 100 000 starých kotlů. Na první vlnu výměn starých kotlů MŽP všem krajům schválilo dotace v objemu 3 mld. Kč a kraje mají nyní poprvé v historii možnost rozdělit prostředky z evropských fondů přímo mezi své obyvatele,“ vysvětluje ministr Richard Brabec.

Žádost lidé v Královéhradeckém kraji podají nejprve elektronicky z pohodlí domova a poté i v písemné podobě, a to buď osobně na podatelně krajského úřadu, nebo poštou. Více informací ke kotlíkovým dotacím v tomto kraji najdete na této adrese.

Plzeňský kraj – rozdělí v první vlně dotací 162 milionů korun

Plzeňský kraj ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí nabízí občanům možnost získat štědrou dotaci z fondů EU na výměnu starého neekologického kotle za moderní nízkoemisní kotle na biomasu, uhlí nebo jejich kombinaci, za tepelné čerpadlo nebo plynový kotel. V první výzvě dotačního programu Plzeňský kraj rozdělí částku 162 milionů korun z celkových 231 milionů korun. Za období dvou let by tedy mělo být vyměněno cca 1540 starých kotlů. Podávání žádostí přes elektronický systém eDotace začíná 20. ledna 2016.

„Jsem hrdý na to, že se nám v Evropské unii letos na jaře podařilo získat 9 miliard korun z evropských fondů, které budou mít možnost úplně poprvé využít přímo občané, a to na výměnu starých neekologických kotlů za moderní nízkoemisní na biomasu, uhlí nebo jejich kombinaci, za tepelné čerpadlo nebo plynový kotel. Evropské prostředky Ministerstvo životního prostředí převede na krajské úřady, kam si pro dotace na nové kotle budou chodit přímo občané,“ řekl náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž.

Více informací ke kotlíkovým dotacím v tomto kraji najdete na této adrese.

Pardubický kraj – výzvu vyhlásí ve čtvrtek a do r. 2018 vymění 1200 kotlů

Ministr životního prostředí Richard Brabec a hejtman Martin Netolický dnes na tiskové konferenci oznámili, že od 17. prosince bude vyhlášena výzva na získání takzvané kotlíkové dotace, jejímž prostřednictvím kraj rozdělí mezi žadatele téměř 180 milionů korun na výměny stávajících ručně plněných kotlů na pevná paliva v rodinných domech za nové nízkoemisní zdroje. Do roku 2018 kraj předpokládá výměnu přibližně 1200 kotlů.

„Česká republika se dlouhodobě potýká se znečištěným ovzduším. Téměř 90 procent celkových emisí karcinogenního benzo(a)pyrenu a téměř 40 procent celkových emisí prachových částic PM10 pochází ze sektoru lokálního vytápění domácností. Proto považujeme za zcela zásadní to, že nyní můžeme v Pardubickém kraji jako v jednom z prvních krajů v republice odstartovat výzvu pro podávání žádostí už přímo pro občany. Tato výzva je součástí rozsáhlé výměny starých neekologických kotlů za nové nízkoemisní a jsem přesvědčen, že se nám díky této kotlíkové revoluci podaří významně zlepšit kvalitu ovzduší v celé ČR. Do roku 2020 máme na tzv. kotlíkové dotace připraveno celkem devět miliard korun z fondů EU na výměnu 80 až 100 000 starých kotlů. Pevně věřím, že start výzev v dalších krajích v celé republice, jimž MŽP schválilo v první vlně kotlíkové dotace v objemu tří miliard korun, bude rychle následovat,“ dodává ministr Richard Brabec.

Více informací ke kotlíkovým dotacím v tomto kraji naleznete na této adrese.

Kontakt pro média:

Jana Taušová

zástupkyně tiskové mluvčí MŽP

Tel.: +420 739 242 379

E-mail: tiskove@mzp.cz


Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, 15. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:30