Agris.cz - agrární portál

Rumunská vláda stáhla omezení, které se nelíbilo pastevcům

16. 12. 2015 | ČTK

Rumunská vláda den po bouřlivé demonstraci tisíců pastevců zrušila zákaz pastvy ovcí v zimních měsících, stejně jako omezení maximálního počtu ovčáckých psů. Vládní mluvčí Dan Suciu uvedl, že vláda dnes "dočasně" pozastavila dva články nového zákona a hodlá do dubna vymyslet trvalé řešení. Proti pastevcům, kteří v úterý protestovali u parlamentu v centru Bukurešti, policie použila slzný plyn.

Zákon, zavádějící omezení pod záminkou ochrany zvěře, bačové označovali za útok na svá práva a staleté tradice. Omezoval počet ovčáckých psů určených k ochraně stád v horách na maximálně tři, v rovinatém terénu na jediného; nadpočetné psy by úřady měly právo utratit. Zakazoval také vyhánět ovce na pastvu v období od prosince do dubna. Lovci si stěžovali, že psi pastevců napadají vysokou zvěř a divoká prasata.

Chov ovcí a koz představuje významnou součást rumunského zemědělství. Odhaduje se, že v zemi je chováno zhruba deset milionů ovcí a 1,5 milionu koz.

Zastánci zákona tvrdí, že chtějí chránit divokou zvěř, údajně ohroženou pasteveckými psy, a také přírodu. Jeho odpůrci se domnívají, že za přijetí zákona lobbovali rumunští boháči, aby si zajistili dostatek zvěře na odstřel. Ne náhodou měl totiž zákaz pastvy platit v době lovecké sezony. Lov patří k oblíbeným kratochvílím rumunské "elity".

msk spr


Zdroj: ČTK, 16. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:48