Agris.cz - agrární portál

V pražské zoo se ukážou lvi indičtí, předobraz lva v českém znaku

16. 12. 2015 | ČT 24

Vzácné lvy indické, kteří do pražské zoologické zahrady přicestovali na konci října, už mohou vidět návštěvníci. Samec Jamvan a samice Ginni a Suchi jsou první čistokrevní jedinci svého poddruhu, které indičtí chovatelé po více než 20 letech poskytli do Evropy. Jejich aklimatizace v novém prostředí je zatím bezproblémová.

Zvířata, která byla dříve označována jako lvi perští, mají symbolický význam i pro Česko. „To jsou ti lvi, které přinesli Přemyslovci do svého znaku a kteří se posléze tedy dostali do znaku České republiky,“ uvedl ředitel zoologické zahrady Mirolav Bobek.

Tři vzácná zvířata získala pražská zoo ze zoologické zahrady Sakkarbaug v Gudžarátu. Na vyjednávání se podílela i česká diplomacie. Bobek v této souvislosti vyzdvihl, že na tom měl lví podíl bývalý český velvyslanec v Indii Miloslav Stašek.

„Více než dvacet let se z Gudžarátu – a tudíž ani odjinud z Indie – nepodařilo získat tamní poddruh lvů bez příměsi cizí krve k nám, do Evropy. Je malý zázrak a velká zásluha našeho bývalého velvyslance v Indii ing. Staška, že Jamvan, Gini a Suchi přicházejí do Prahy,“ doplnil ředitel Miroslav Bobek.

Všichni tři lvi se narodili v lidské péči a byli dovezeni ze Zoo Sakkarbaug. Ta se nachází v blízkosti národního parku Gir v indickém Gudžarátu, jediném místě, kde lvi indičtí ještě žijí ve volné přírodě. Odtud také pocházejí rodiče, resp. prarodiče lvího tria. Zoo Sakkarbaug je nejúspěšnějším chovatelským zařízením lva indického, momentálně chová 56 těchto šelem.

Lev Jamvan se narodil 5. dubna 2012 v Rampaza Genepool Centre, chovném zařízení v indickém Gudžarátu, později byl převezen do Zoo Sakkarbaug. Lvice Ginni se narodila 20. května 2012 přímo v Zoo Sakkarbaug a lvice Suchi přišla na svět na stejném místě 3. května 2010.

Celkem je na světě už jen bezmála 500 lvů indických. Všichni jedinci, které získala pražská zoo, se narodili v lidské péči. Pražští chovatelé věří tomu, že se je podaří rozmnožit.

Měsíc a půl po jejich příjezdu do české metropole byla ze stěny jejich expozice odstraněna rákosová clona a návštěvníci si je mohou zblízka prohlédnout v Pavilonu šelem a plazů. Do venkovního výběhu budou vypuštěni na jaře.


Zdroj: ČT 24, 16. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 01:29