Agris.cz - agrární portál

Rybářství Hodonín začalo prodávat vánoční kapry, ryb je dostatek

16. 12. 2015 | ČTK

Rybářství Hodonín ve svém sídle v Písečné dnes začalo prodávat kapry na vánoční stůl. Stánek už mají prodejci nachystaný také v Brně v České ulici. Většina prodejců začíná s hlavním prodejem tradičně o posledním adventním víkendu a největší nápor se očekává v posledních třech dnech před Štědrým dnem. Podle největších chovatelů na jižní Moravě je kaprů i přes letošní horké a suché léto pro tuzemský trh dostatek.

Ceny zůstávají stejné jako loni. Zatímco kapři z Hodonína stojí 80 a 90 korun za kilogram podle kategorie, Pohořelický kapr, který je i chráněným označením původu, je o pětikorunu dražší. V Hodoníně nabízejí při prodeji kaprů i možnost rybu zabít, případně vykuchat a naporcovat. Jinde se může cena lišit, protože na stáncích ve městech zpravidla prodávají drobní prodejci, kteří kapry od chovatelů kupují.

Oba největší producenti v kraji, tedy Rybářství Hodonín a Rybnikářství Pohořelice, vylovili letos zhruba 1100 tun ryb, část z nich jde na export. Množství je jen o málo nižší proti průměru, což znamená, že na český trh půjde ryb stejně, méně za hranice.

Ryby letos nejsou kvůli velkému teplu a suchu tak velké. Rybáři je totiž v mnohých rybnících nemohli přikrmovat tolik, jak jsou zvyklí. "V některých rybnících, které měly méně vody, jsme vylovili třeba jen 30 procent obvyklého objemu. Ale kde bylo vody dost, byl i dostatek ryb," řekl hodonínský ředitel Oldřich Pecha. Více kaprů však letos bude v kategorii do 2,5 kilogramu.

Kromě kaprů, které vánočnímu trhu dominují, mohou lidé v rybářstvích sehnat i jiné druhy, například amura. Kapr se vyváží také do zahraničí, nejčastěji do sousedních zemí, ale i do Francie či Itálie.

mei abz


Zdroj: ČTK, 16. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 00:40