Agris.cz - agrární portál

Tržby farmářským trhům letos nejspíš vzrostou až o 15 procent

17. 12. 2015 | ČTK

Asociaci farmářských tržišť, která sdružuje trhy na řadě míst Prahy a v dalších městech, letos vzrostou tržby o deset až 15 procent. ČTK to řekl předseda asociace Jiří Sedláček. Další údaje ohledně celkových tržeb však neuvedl. Příkladem je podle něho tržiště v Plzni, kde se meziročně zvýšil obrat o 15 procent, tedy asi o dva miliony korun. Zájem podle něj roste i o pražská tržiště.

"Asociace přitom sleduje čtyři základní kategorie potravin prodávaných na tržištích - maso a uzeniny, ovoce, zeleninu a pekárenské výrobky. Nárůst pozorujeme u všech čtyř kategorií," řekl Sedláček.

Podle pravidel asociace členské trhy musí prodávat minimálně 90 procent potravinářského zboží či zemědělských produktů, zbylých deset procent však musí být také nějak spojeno s potravinami. Organizátoři umožňují například řemeslníkům prodávat dřevěné nádobí. Prodávat potraviny ze zahraničí je na trzích, které pod asociaci patří, možné jenom v případě, že se stejný produkt v Česku nevyrábí.

Asociace měla na začátku prosince výtky k novému pražskému tržnímu řádu. Podle ní by měli mít například zelináři levnější platby za zábor veřejného prostoru než ostatní prodejci. Jinak se podle ní na tržištích vyplatí spíše prodávat dražší zboží jako jsou cukrovinky.

Podle webu asociace jsou v současnosti členové provozující farmářské tržiště například na pražském Náměstí Jiřího z Poděbrad a na "Náplavce", na Rajské zahradě či na Černém mostě. Mimopražští členové jsou z Plzně, Roudnice nad Labem a Karlových varů.

Většinu farmářských trhů v ČR si však organizují jednotlivá města nebo podnikatelé. Podle loňského vyjádření Lenky Krbcové, šéfredaktorky serveru Vitalia.cz, který farmářské trhy dlouhodobě sleduje, se tehdy s různou pravidelností trhy konaly na zhruba 180 místech ČR.

drh mha


Zdroj: ČTK, 17. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:02