Agris.cz - agrární portál

Sněmovna schválila dotační programy v zemědělství na příští rok

17. 12. 2015 | ČTK

Sněmovna dnes schválila národní dotační programy pro zemědělce na příští rok. Půjde na ně 2,25 miliardy korun, což je proti letošním schváleným programům o 680 milionů korun víc. Největší část národních dotací v posledních letech směřuje na takzvaný nákazový fond pro chovatele hospodářských zvířat, v příštím roce by mělo jít o 1,1 miliardy korun.

V rámci národních programů jsou podporování například i zpracovatelé, včelaři či ovocnáři. Národní dotace směřují také k rybníkářům nebo do státních hřebčínů. V závěru roku vždy rovněž bývají do programů přesouvány nevyčerpané prostředky z některých jiných programů. Letos tak nakonec v národních programech bylo 2,18 miliardy korun.

Ministerstvo do dotačních programů opět zařadilo program Udržování a obnova kulturního dědictví venkova. Měl být spuštěn už letos, ale nestalo se tak. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) za to mohl nefunkční informační systém pro administraci. Nevyužitých 200 milionů korun proto ministerstvo přesunulo do příštího roku a kromě toho na tento účel vyčlenilo dalších 40 milionů. Peníze mají sloužit na obnovu kulturních prvků venkovské krajiny, které neslouží podnikání ani nejsou v osobním vlastnictví. Má to zvýšit turistickou atraktivitu venkova.

Dotace zamíří i na podporu potravinových bank a obdobné humanitární účely, které mají za cíl omezit plýtvání potravinami. Je na ně vyčleněno 40 milionů korun.

Na zlepšení životních podmínek dojnic se počítá s částkou 70 milionů korun, na podporu mimoprodukčních funkcí rybníků se navrhuje dát 70 milionů.

nlm mha


Zdroj: ČTK, 17. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 11:45