Agris.cz - agrární portál

Rybářství Hulín začalo distribuovat kapry pro vánoční trh

18. 12. 2015 | ČTK

Rybářství Hulín začalo dnes ze svých sádek v Chropyni distribuovat kapry i jiné ryby určené na vánoční trh. První nákladní vůz opustil sádky ráno, největší nápor bude 20., 21. a 22. prosince, řekl ČTK správce sádek Otakar Pavlíček. Ryby putují do obchodů a do supermarketů, v sádkách ale nakupují i drobní odběratelé.

Rybářství Hulín před Vánoci dodá na trh zhruba 100 tun převážně kaprů, ale i amurů, tolstolobiků, štik, sumců či candátů, které na podzim vylovilo ze soustavy Záhlinických rybníků. Nyní je zaměstnanci postupně vyloví ze sádek a dopravníkem naloží na přepravní bedny na nákladní vozy. "Zaměstnanci musí brzy do práce, ale počasí nám přeje. Je teplo, jsme rádi," uvedl Pavlíček.

Hulínské rybářství podle něj zásobuje Kroměřížsko, Olomoucko, Prostějovsko, Zlínsko i Uherskohradišťsko. Letošní rok počasí rybáře potrápilo. Kvůli dlouhotrvajícím vedrům ryby hynuly, u dalších je nižší přírůstek. "Kvůli hrozným teplotám se nedalo krmit optimálním způsobem, což se na výsledcích samozřejmě projevilo," dodal Pavlíček.

Přes nepřízeň počasí ale bude ryb na Vánoce dostatek. Ceny zůstávají stejné jako v minulém roce. "Na drobno prodáváme kapra za 84 korun (za kilogram), ve velkém prodeji je samozřejmě cena podstatně nižší," doplnil správce chropyňských sádek.

Rybářství Hulín vzniklo v roce 1992 pronájmem rybníků v oblasti Kroměřížska, Prostějovska, Přerovska a Zlínska, které jsou převážně majetkem společnosti Rybářství Přerov. V současné době hospodaří Rybářství Hulín na ploše 272 hektarů rybníků. Součástí jsou právě i sádky v Chropyni s kapacitou 200 tun ryb.

Zásadní jsou pro firmu Záhlinické rybníky o výměře 220 hektarů. Lokalita je významným přírodním parkem s výskytem mnoha druhů vzácných vodních ptáků. Tyto rybníky vznikly ve 14. století a v letech 1547 až 1573 je rozšířil olomoucký biskup Jan Dubravius. V 18. století byly vysušeny a převedeny na pastviny, obnovilo je až v letech 1953 až 1982 Státní Rybářství Přerov.

jav jpt


Zdroj: ČTK, 18. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 01:36