Agris.cz - agrární portál

Povinnost uchovávat sudové víno při 18 °C stát zavádět nebude

18. 12. 2015 | ČTK

Z novely vinařského zákona, kterou v pondělí projedná vláda, zmizí povinnost uchovávat sudové víno v teplotě do 18 stupňů Celsia. ČTK to dnes řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Návrh rozporoval vládní odbor kompatibility s evropským právem. Stát chce novelou omezit prodeje falšovaného vína.

"Cíl opatření, abychom distribuční proces vína narovnali a měli ho pod kontrolou a transparentní, novela naplňuje. Tato podmínka byla jakýsi bonus navíc, abychom pomohli vyšší úrovni prodeje vína, ale nepodařilo se to nakonec prosadit," uvedl Jurečka, podle kterého se asi ministerstvo v budoucnosti nebude snažit teplotní omezení prosadit. Proti tomuto ustanovení během přípravy novely vystupovalo například Sdružení obchodníků s vínem a vinoték, které návrh považovalo za šikanózní. Podle něj by tak musely zavřít i kvalitní vinotéky, které by podmínky přesně nesplňovaly.

Novela poprvé definuje falšování vína. Půjde například o přilití vody nebo alkoholu do vína či o obohacení vína cukrem. Za falšování bude hrozit pokuta do 50 milionů korun, nyní byly postihy desetinové.

Vína vyrobená nebo lahvovaná v Česku budou muset mít podle ministerstva napsaný původ hroznů na hlavní etiketě velikostí písma minimálně 2,4 milimetru. Pokud půjde o víno ze zahraničí, bude muset mít nadále informaci o původu hroznů na zadní straně. Záklopka s českou trikolórou bude pro české vinaře nepovinná. To je podle prezidenta Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye špatně. Obchodníci s vínem podle něj budou spíše lahvovat víno v zahraničí, aby původ hroznů na přední straně nemuseli uvádět. Obecně svaz novelu vítá, některé věci v ní ale podle něj nejsou dotažené.

Dovozci podle dřívějších informací od ministerstva budou muset do 12 hodin nahlásit státu import vína, poté budou muset víno nechat deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno. Sudová vína by měla být nově opatřena kontrolní páskou. Kontroly bude provádět Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. "Jednorázová páska zabrání neoprávněné manipulaci s vínem, zajistí, že nebude možné sud otevřít nebo měnit jeho obsah," řekl dříve Jurečka.

"Nevidíme dostatečné množství nástrojů na eliminaci pofidérních vinoték a výčepů vína, jako jsou barvy laky, mototechny, květinářství a podobně," tlumočil dnes ČTK stanovisko svazu Nyitray, podle kterého budou muset kontroly nejdřív tyto provozy odhalit. Během mimořádné kontrolní akce loni úřady podle něj odhalily 960 takových podniků. "Kontrola u subjektů, které inspekce nezná, je velice sporadická," dodal. Svaz už žádal o vytvoření systému registrací provozovatelů stáčeného vína.

Vína se podle dřívějších Jurečkových prohlášení budou povinně zapisovat do registru vinic vedeného pod Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským. "Budeme mít informaci, kdo to víno vyrobil, kdo ho dovezl do ČR a kde konkrétně se víno na území ČR prodává včetně informací, co to je za víno," popsal systém dříve ministr. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) bude podle něj mít online informace z registru vinic, zároveň budou mít možnost nahlížet před plánovaným dovozem vína do dat i celníci.

Kontroly loni zjistily, že třetina sudového vína je pančovaná. Letos inspekce konstatovala, že ze 732 odebraných vzorků sudového vína nevyhovovala třetina. Původně chtělo ministerstvo novelou zakázat prodej dovozového sudového vína úplně.

drh abz


Zdroj: ČTK, 18. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:46