Agris.cz - agrární portál

Pivovar Svijany zvažuje výstavbu pivovaru v gruzínském Tbilisi

18. 12. 2015 | ČTK

Pivovar Svijany zvažuje výstavbu pivovaru v gruzínském Tbilisi. Firma tam chce vybudovat podnik o kapacitě několika set tisíc hektolitrů, který by měl v budoucnu zaměstnat několik desítek místních odborníků. Náklady projektu se předběžně odhadují až na 15 milionů eur (přes 400 mil. Kč). Zatím je v projektu hodně neznámých, které mohou finální rozhodnutí ovlivnit, řekla dnes ČTK mluvčí pivovaru Petra Winklerová.

Záměr svijanského pivovaru byl podle ministerstva průmyslu a obchodu jedním z nejzajímavějších českých projektů představených ve středu na setkání českých firem s velvyslancem Gruzie v ČR. "Svijany jsou čerstvé, nepasterované pivo, které lze obtížně exportovat do vzdálených zemí, proto jsme zvolili variantu, že bychom tam postavili nový závod," sdělil předseda představenstva Pivovaru Svijany Tomáš Kučera. Gruzie je podle něj kolébka vína a lidé jsou tam na kvalitu alkoholických nápojů velmi citliví. "Trh s pivem tam neustále roste, takže tam vidíme velkou příležitost," dodal.

Projekt připravuje pivovar už zhruba rok. "Jasněji bychom měli mít začátkem příštího roku, kdy vyjede česká delegace do Gruzie a na oplátku by měl Českou republiku navštívit tamní premiér," dodala Winklerová. Pokud bude projekt realizován, mohl by být podle mluvčí pivovar v Gruzii do provozu uveden zhruba rok a půl od získání potřebných povolení. Pivovar Svijany chce věc zpočátku financovat z vlastních zdrojů, později by chtěl zapojit některou z bank.

Svijanský pivovar se loni zařadil na čtvrté místo mezi pivovary v zemi. Na trh dodal 570.000 hektolitrů piva. Hospodaření společnosti skončilo loni ziskem bezmála 171 milionů korun při miliardových tržbách. Většinu piva přitom firma prodá na tuzemském trhu, tržby ze zahraničí loni tvořily sotva tři procenta tržeb pivovaru. Firma však otevřela vlastní pobočku na Slovensku a své exportní aktivity chce rozšiřovat na další trhy.

Ještě v roce 1997 přitom Pivovaru Svijany hrozilo uzavření, když podnik převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl. Od obnovení výroby v roce 1998 se podařilo produkci pivovaru zvýšit více než čtrnáctinásobně především díky investicím za více než půl miliardy. Pivovar si přes výrazné zvýšení výroby uchoval tradiční způsob vaření piva, využívá i původní suroviny - humnový slad a žatecký chmel.

ivc hj


Zdroj: ČTK, 18. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 09:00