Agris.cz - agrární portál

Ledové víno? Někteří vinaři na Břeclavsku se rozhodli vydržet

22. 12. 2015 | Denik.cz

Když už jsme to vydrželi tak dlouho, tak ještě počkáme. Ředitel Château Valtice Marek Šťastný je zatím ledově klidný. Přestože mu v jedné z vinic na zhruba hektarové ploše stále visí hrozny Ryzlinku vlašského. A předpověď počasí ledovému vínu, na které jsou určené, absolutně nepřeje. Letos už větší mráz přijít nemá a také leden má být spíše nadprůměrně teplý.

Valtické vinařství se přesto rozhodlo zariskovat. „Ledové chceme, dva roky jsme ho nevyráběli. Čekám, že v lednu nějaký mráz přece jenom přijde. Nedokážu si představit, že by teplota alespoň na pár dnů neklesla na minus sedm osm stupňů," řekl Šťastný.

Po zdravotní stránce jsou na tom podle něj hrozny velmi dobře. Jsou seschlé, takže ani prosincové deště jim příliš nevadí. „Když bude nejhůř, tak je zpracujeme i bez mrazu. Část původně ponechané plochy jsme posbírali už v listopadu. Cukernatost byla devětadvacet stupňů, bude z toho botrytický sběr," konstatoval šéf Château.

To vinař Radomil Baloun 
z Velkých Pavlovic dal letos na svou intuici. „Ve vinicích jsem tentokrát nenechal viset vůbec nic. Něco mi říkalo, že počasí nebude ledovému vínu nahrávat a byla by škoda, aby tam tak pěkné hrozny shnily. Navíc máme ještě nějaké starší zásoby ledovky," neskrýval Baloun.

Podobně je na tom i Miroslav Volařík. Ten navíc považuje ledové víno za natolik okrajovou záležitost, že by na něj bylo letošních kvalitních hroznů škoda. „Ledové víno děláme jednou za čtyři pět let, není o ně až takový zájem," přiznal ředitel mikulovského Vinařství Volařík.

Letošní rok by tak z hlediska „ledovek" mohl být obdobně špatný jako ročník 2014, kdy v České republice vznikla pouhá tři ledová vína.

specialita

Ledové víno se vyrábí ze zmrzlých hroznů, které musejí podle zákona projít mrazem alespoň minus sedm stupňů Celsia. Požadovaná cukernatost moštu je minimálně 27 stupňů moštoměru. Je charakteristické výrazným aroma, nižším obsahem alkoholu (8–9 %) a vysokým zbytkem cukru. Obvykle se plní do malých lahví, jejichž cena odpovídá náročnosti výroby a nízké výlisnosti (pouze kolem 20 %) při zpracování. Pije se především při zvláštních příležitostech.

Autor: Michal Šupálek


Zdroj: Denik.cz, 22. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:28