Agris.cz - agrární portál

Mírná zima nepřeje včelařům, obávají se o chovy kvůli roztočům

23. 12. 2015 | ČTK

Jihočeští včelaři se obávají, že vzhledem k teplé zimě, která svědčí roztočům, přijdou o části svých chovů. Z toho důvodu čekají i nižší produkci medu. Nepříznivě zapůsobilo i velké letní sucho. Podle včelařů může být o 30 až 50 procent méně medu než v roce 2015. Nižší produkce medu pravděpodobně zvedne i jeho ceny. Vyplývá to z vyjádření včelařů, které oslovila ČTK.

"Takhle teplá zima není pro včelaře dobrá. Přežije velké množství roztočů, které zahubí celá včelstva," uvedl Stanislav Lukeš, včelař z Nišovic na Strakonicku. "Úhyn včelstev způsobí nižší produkci medu," uvedl Josef Beneš ze Čkyně na Prachaticku.

Podle Dalibora Titěry z Výzkumného ústavu včelařského je v takovém roce extrémně důležitá hygiena. "Včelaři musí přesně bez chyby a svědomitě dodržet metodiku péče o včely," uvedl.

Velký pokles v produkci medu, zejména tmavého, eviduje většina včelařů v regionu už letos. Pro jeho výrobu potřebují včely to, aby se na listech stromů začala objevovat takzvaná medovice. Další podmínkou je příznivé počasí. "To nám letos bohužel nepřálo. V suchu, které panuje, včely tolik nedokážou medovici z listu sbírat," řekl předseda českobudějovické včelařské organizace Stanislav Havlíček. Podle něj je ideální teplé počasí s občasným drobným deštěm. Ten způsobí, že z mokrých listů včely snadněji medovici získají. "Pokud však přijdou bouřky a silné nárazové deště, tak je to špatné, protože ty zase medovici z listů spláchnou," dodal Havlíček.

Jan Lust z Olešnice na Českobudějovicku, který se včelaření věnuje téměř 50 let, varuje, že včelstva vysokým úhynem ještě více zeslábnou. "Včelám víc vyhovuje, pokud mrzne a ony jsou v úlu. V tomhle počasí se běžně stává, že dvakrát do týdne vylétnou, a to není dobře," uvedl. On a další včelaři z Českobudějovicka se proto obávají, že jejich chovy úhynem přes zimu výrazně prořídnou. "Proto se může stát, že příští rok bude včel o dost méně," řekl Lust.

Jižní Čechy patří podle počtu chovatelů včel mezi nejsilnější regiony v zemi. Kraj eviduje přibližně 60.000 včelstev. Jihočeští včelaři proto zásadně ovlivňují produkci medu na domácím trhu.

Pavel Pechoušek kš


Zdroj: ČTK, 23. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 06:46