Agris.cz - agrární portál

Nápojářské firmě Maspex loni stouply tržby na 845 milionů korun

24. 12. 2015 | ČTK

Prodejci nealkoholických nápojů Maspex v loňském roce vzrostly tržby meziročně o 13 procent na téměř 845 milionů korun. Zisky firmy vzrostl o zhruba 700.000 korun na 16,3 milionu korun. Vyplývá to z údajů ve Sbírce listin. Firmu, která prodává například džusy Relax, vlastní polská společnost Maspex Wadowice Group.

Polská společnost v ČR ovládá ještě jihočeskou Fonteu, která meziročně zvýšila svůj obrat o více než 150 milionů korun na téměř 677 milionů milionů.

Kromě Relaxu patří do portfolia Maspexu například ovocné nápoje Kubík, dále pak Original River, Caprio, Figo či Márka. Distribuuje také instantní produkty, jako jsou Cappucino Italiano, káva La Festa 3v1, smetana do kávy Coffeeta a další.

Fontea sídlící ve Veselí nad Lužnicí vyrábí nápoje značek Olé, Gordon, ale také pramenité vody AquaBella. Podle údajů ve sbírce se firmě loni zvýšil trojnásobně zisk na více než 53 milionů korun.

Do koncernu Maspex Wadowice patří sedm firem sídlících v Polsku a deset mimo zemi vlastníka, například v Bulharsku, Rumunsku, v Maďarsku, na Slovensku nebo v Rusku. Během letošního léta koupila dva výrobní závody a sedm značek od domácího konkurenta Agros Nova. Stala se tak největší potravinářskou skupinou v Polsku s obratem přesahujícím čtyři miliardy zlotých, tedy přibližně 26 miliard korun.

Češi loni pili méně minerálních vod a nealkoholických nápojů. Podle údajů Českého statického úřadu se spotřeba snížila o 15 litrů na 249 litrů ročně na obyvatele, což je nejméně od roku 2002. Pokles o čtyři litry byl u minerálních vod, sodových vod i limonád. Zbývající třílitrový pokles činily ostatní nápoje.

Konkurenční společnosti Coca-Cola HBC ČR v loňském roce podle auditovaných výsledků vzrostl čistý zisk meziročně o víc než třetinu na 331 milionů korun. Tržby firmě loni meziročně klesly z 5,9 miliardy na 5,5 miliardy korun.

Nápojářské firmě PepsiCo CZ loni vzrostly tržby o čtvrtinu na 2,08 miliardy korun. Společnost se z předloňské téměř 33milionové ztráty dostala do zisku 37,7 milionu korun.

Výrobci nealkoholických nápojů Kofola Holding, dalšímu významnému subjektu na tuzemském trhu s nealkem, loni klesly tržby o 209 milionů korun na 6,27 miliardy korun. Společnost vykázala zisk 914 milionů korun před započtením úroků, daní a odpisů.


Zdroj: ČTK, 24. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 12:53