Agris.cz - agrární portál

Jindřichohradecké Fruko začne stáčet i víno, hlavně pro ruský trh

28. 12. 2015 | ČTK

Jindřichohradecká likérka FrukoSchulz se od příštího roku nově zaměří na výrobu vína. Začne stáčet bílá, červená i růžová vína z Itálie a ze Španělska, pořídila si na to vybavení za 55 milionů korun. Většina vína bude směřovat do Ruska, odkud je majoritní vlastník likérky, holding Ladoga. ČTK to řekl ředitel společnosti Fruko Schulz Josef Nejedlý.

"Nabídneme je i na český trh, ale většinu budeme určitě exportovat do Ruska. Takové jsou nyní požadavky ruského trhu," řekl Nejedlý. Do Ruska likérka vyváží i většinu šumivých vín, která lahvuje už druhým rokem, a také sladkých likérů, na které se podnik více zaměřil letos. "Už se nespecializujeme pouze na konzumní lihoviny, jako je rum, vodka, zelená a vaječný likér, které ale pořád tvoří základ výroby především pro český trh," uvedl šéf firmy.

Podle Nejedlého jsou likéry s nízkým podílem alkoholu trendem posledních let. V Jindřichově Hradci tak letos začali vyrábět 25 druhů nových likérů. Netají se tím, že někdy jde o obdoby světových značek, které se používají do míchaných nápojů. Likérka tak produkuje třeba krémovou whisky, novinkou je whisky s příchutí medu a třešní.

O zásadní změně výrobního programu rozhodl ruský holding Ladoga, který se většinovým vlastníkem likérky stal v roce 2013. Dlouhá léta předtím byl jejím exportním partnerem. Do Ruska nyní putuje asi 80 procent z celkového vývozu firmy, likérka ale vyváží také do skoro třicítky dalších zemí, na východ i do států Evropské unie.

V Jindřichově Hradci se letos vyrobí více než osm milionů lahví alkoholu, což je podobný objem jako v roce 2014. Zhruba totožné budou i tržby, které loni podnik vykázal ve výši 432 milionů korun.

Ladoga vlastní 85 procent akcií jindřichohradecké likérky, která zaměstnává zhruba stovku lidí. Do ruského holdingu patří také dva výrobci koňaku ve Francii a dva španělské vinařské podniky.

Pavel Pechoušek


Zdroj: ČTK, 28. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 23:00