Agris.cz - agrární portál

MŽP do nového roku přispěje 90 miliony na citlivou obnovu a údržbu vodních ploch a toků, materiálové využití autovraků i udržitelný rozvoj obcí

29. 12. 2015 | Ministerstvo životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR vypisují v rámci tzv. Národního programu Životní prostředí tři výzvy na další zlepšení životního prostředí.

50 milionů korun na environmentálně citlivou obnovu a údržbu vodních ploch a toků

„Snažíme se soustředit evropské i národní prostředky do hospodaření s vodou a na zadržení vody v krajině proto, aby Česká republika nezůstala na suchu, nebo ji neohrožovaly povodně. Významným problémem současné české krajiny je její snížená retenční schopnost. Nedostatečná schopnost zadržovat vodu se pak negativně projevuje zejména při povodních a suchu. 50 milionů korun proto chceme investovat do podpory opatření na zpomalení povrchového odtoku z povodí včetně budování bezpečnostních přelivů u malých vodních nádrží,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Cílem Výzvy č. 10/2015 je předcházení povodňovým škodám pomocí environmentálně citlivých opatření včetně možnosti budování bezpečnostních přelivů u malých vodních nádrží [1] v souladu se zájmy ochrany přírody.

„Podporována jsou i opatření, která mají za cíl vytváření a obnovu vodních prvků v krajině s ekostabilizační a retenční funkcí, včetně doprovodných opatření, např. litorálních zón, tůní, revitalizace přítoku“, doplňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. A vysvětluje: „Výzva je komplementární k souběžné podpoře těchto opatření z Operačního programu Životní prostředí, kde nelze poskytovat podporu fyzickým osobám nepodnikajícím.“

O finanční příspěvek tedy mohou žádat fyzické osoby nepodnikající. Žádosti o dotaci bude přijímat SFŽP ČR od 28. prosince 2015 do 8. dubna 2016.

Text výzvy s přílohami najdete na této adrese.

30 milionů na rozvoj systémů pro zvyšování materiálového i celkového využívání autovraků

„Prostřednictvím této výzvy se mají vytvořit sběrná místa, která budou sloužit zpracovatelům autovraků k odevzdání komodit vzniklých při zpracování autovraků. Díky těmto sběrným místům budou mít i drobní zpracovatelé možnost předat materiál k dalšímu využití a přitom méně investovat do jeho přepravy,“ komentuje výzvu ředitel SFŽP ČR Petr Valdman. V rámci Výzvy č. 9/2015 budou podporovány projekty na realizaci sběrných míst včetně přístřešku, manipulační techniky, lisů a kontejnerů. Přednost získají projekty na vytvoření sběrných míst ve vymezených lokalitách. Do nich patří kraje s nedostatečným pokrytím koncových zpracovatelských zařízení, přičemž prostřednictvím této Výzvy může být v každém kraji podpořen pouze jeden projekt. Projekty lze realizovat v šesti krajích ČR, konkrétně v Jihočeském, Plzeňském, Královéhradeckém, Olomouckém, Jihomoravském nebo kraji Vysočina.

O finanční příspěvek mohou žádat podnikatelské subjekty se živnostenským oprávněním k nakládání s odpady a spolky sdružující zpracovatele autovraků. Žádosti o dotaci bude přijímat SFŽP ČR od 28. prosince 2015 do 31. 3. 2016.

Text výzvy s přílohami na na této adrese.

10 milionů na podporu udržitelného rozvoje obcí, zlepšení kvality života jejich obyvatel a na odolnost proti změnám klimatu

„V pilotní výzvě pro města a obce se zaměříme na podporu projektů v oblasti životního prostředí, udržitelné spotřeby a výroby, konkrétně chceme podpořit informační a vzdělávací akce, expertní spolupráce a sdílení dobré praxe. Příklady takových aktivit jsou komunitní kampaně spojené s udržitelným rozvojem (jakými jsou Den Země, Evropský den bez aut, Evropský týden udržitelného rozvoje, Ukliďme Česko, apod.), a také kulaté stoly nebo veřejná projednání v oblastech - ovzduší a opatření v energetice nebo dopravě, zeleň a kvalita veřejných prostranství, adaptace na klimatické změny - dešťové a povrchové vody, protipovodňová a jiná krizová opatření, zásobování pitnou vodou a další,“ dodává ředitel odboru finančních a dobrovolných nástrojů MŽP Tomáš Kažmierski.

Zmíněné projekty musí být realizovány prostřednictvím metody využívané při řízení veřejné správy, tzv. místní Agendy 21. Vedle toho budou financovány projekty na zapojení měst a obcí ČR do Paktu starostů a primátorů se závazkem ke snižování emisí skleníkových plynů a energetické náročnosti. Pomocí těchto aktivit by se mělo zlepšovat povědomí o možnostech a přínosech inteligentnějšího využívání energie.

Pilotní Výzva č. 11/2015 se koncentruje na zlepšení životního prostředí ve městech a obcích i na kvalitu života obyvatel, zároveň přispěje k dosažení klimaticko-energetických závazků do roku 2030, a to především prostřednictvím zmíněné místní Agendy 21 a účastí v Paktu starostů a primátorů.

O finanční příspěvek mohou žádat obce, dobrovolné svazky obcí a kraje. Žádosti o dotaci bude přijímat Státní fond životního prostředí ČR od 28. prosince 2015 do 8. února 2016.

Text výzvy s přílohami na na této adrese.

Poznámky:

[1] Jedná se o malé vodní nádrže, které neslouží k chovu ryb, nebo slouží jen k chovu ryb neoslabujícímu ekologické funkce nádrží.

Kontakt pro více informací:

Tiskové oddělení MŽP

Tel.: +267 122 818 nebo +267 122 534

E-mail: tiskove@mzp.cz

Lucie Früblingová, Veronika Štefková, samostatné oddělení komunikace SFŽP ČR

Mobil: 733 142 625, 606 710 260

Tel.: 267 994 150 E-mail: komunikace@sfzp.cz


Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, 29. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:07