Agris.cz - agrární portál

Letošní sucho zasáhlo celé Česko, vysychaly toky

29. 12. 2015 | ČTK

Sucho letos zasáhlo prakticky celou republiku, některé toky vyschly. Vyprazdňovaly se i vodní nádrže, většinou ale zůstaly plné alespoň ze třetiny. Během hydrologického roku (do konce října) spadlo v ČR pouze 500 mm srážek, což je s rokem 1973 nejméně za posledních 55 let, píšou pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ve své prosincové hodnotící zprávě.

V Čechách navíc málo pršelo i v předchozím roce, srážkový deficit dosáhl 220 mm. I nadále jsou nízké stavy podzemních vod. Další průběh sucha nechtějí meteorologové příliš předpovídat, záviset bude na množství sněhu, který během zimy napadne.

Například na Jizeře v Železném Brodě, kde řeku částečně ovlivňují nádrže Josefův Důl a Souš, bylo letos nejvýznamnější letní sucho od roku 1947. Také Labe v Děčíně dosahovalo jedné z nejnižších hodnot od postavení Vltavské kaskády v 60. letech.

Podzemní vody v mělkých vrtech dosáhly jedné z nejnižších hladin od roku 1961. Sucho v nich začalo počátkem dubna, vyvrcholilo v polovině srpna. Po srážkách ve druhé polovině srpna hladiny mírně stouply.

Při hodnocení celkového stavu podzemních vod byla podobná či významnější sucha v letech 1973, 1992 a 1993. "Z jejich pokračování i v zimním období lze s velkou pravděpodobností dovodit, že i sucho 2015 v podzemních vodách bude pokračovat také během zimy," uvádí zpráva, podle které může být sucho ukončené pouze výraznými nadprůměrnými srážkami v jednom nebo dvou zimních měsících nebo po významnějším tání sněhu.

Letošní sucho mělo dopady i do zemědělství, špatně se dařilo například kukuřici, pícninám, ovoci a zelenině nebo chmelu. Kvůli letnímu horku měli problémy i chovatelé ryb.

Sucho mělo dopady i na energetiku, zřejmě nejvíce postihlo provozovatele malých vodních elektráren. Řada z nich musela na několik měsíců úplně přestat vyrábět elektřinu.


Zdroj: ČTK, 29. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 15:18