Agris.cz - agrární portál

Známý krymský výrobce vína popudil Kyjev aukcí tisíců cenných vín

30. 12. 2015 | ČTK

Značnou nevoli vyvolalo v ukrajinské metropoli rozhodnutí známého výrobce krymského vína firmy Massandra rozprodat při aukci 13.000 cenných lahví lahodného moku. Podle Kyjeva jde o "rozkrádání ukrajinského dědictví" na Krymském poloostrovu, který loni přes odpor Ukrajiny a důraznou kritiku Západu anektovalo Rusko.

Představitelé Massandry, která se zabývá vinařstvím již od carských dob, v prohlášení uvedli, že k dražbě vybrali vína z ročníků 1935 až 2005. Jde prý o "perly", které přečkaly těžké zkoušky, včetně druhé světové války. Příkladem má být muškát, který byl vyroben v roce 1944 v Jaltě krátce po osvobození od německých vojsk.

Massandra byla před loňskou ruskou okupací ukrajinskou státní společností, Nyní je závislá na Kremlu, napsala agentura AFP.

Kyjev podle představitele ukrajinského ministerstva zemědělství Olexandra Lieva na oznámení o aukci krymských vín okamžitě reagoval pohrůžkou trestního stíhání vedení Massandry za "zpronevěru unikátní kolekce vín". "Chceme, aby si ruští i zahraniční sběratelé uvědomili, že se mohou stát terčem mezinárodních sankcí kvůli ilegální ekonomické aktivitě na anektovaném Krymu," dodal.

mik hp


Zdroj: ČTK, 30. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 09:17