Agris.cz - agrární portál

Vysočina platí za čelisti divočáka

30. 12. 2015 | Denik.cz

Divočáky čeká krušný rok. Nejenže ministerstvo zemědělství povolilo jejich lov bez ohledu na roční období, ale například Kraj Vysočina za odstřelené divočáky ještě platí, zejména za mladá selata do stáří sedmi měsíců. Za přinesenou dolní čelist tak nimrodi dostanou několika set korunovou odměnu.

Úřady reagují na škody, které způsobují přemnožená divoká prasata. „Jejich včasnou redukcí se snižují škody, které způsobují na zemědělských plodinách a pozemcích," vysvětlil radní pro zemědělství a životní prostředí Kraje Vysočina Zdeněk Chlád (ČSSD).

Stejného názoru je také Václav Kosour, hospodář Mysliveckého sdružení z Březníku. „Původně byla snaha lovit určitý poměr mladých i starých kusů, problém byl ale v tom, že když bachyně vodí rudl, tedy skupinu prasat, tak jsou do určité míry organizovaní a nepáchají takové škody. Když se ale bachyně odloví, tak ti mladí žijí naprosto neorganizovaně, pak dochází k největším škodám," vylíčil již dříve myslivecký hospodář.

Během letošního roku takto myslivci z celé Vysočiny odevzdali celkem 1463 čelistí. Jen třeba z Třebíčska to bylo 297. Kraj kvůli tomu uvolnil téměř 600 tisíc korun. „Za malé dostanou myslivci 500 korun, větší jsou odměněny částkou 350 korun," přiblížil Zdeněk Chlád krajskou politiku, v rámci které se mají myslivci soustředit na co možná nejmladší kusy.

Dosavadní průběh zimy ale myslivcům příliš nepřeje. „Když není sníh, loví se těžko. Prasata totiž nejsou vidět. Kromě toho byla někde po několik dní a nocí velká mlha," řekl jednatel Okresního mysliveckého spolku v Třebíči Josef Venhoda.

Od ledna bude možné divoká prasata lovit po celý rok. „Jsem si vědom, že změna týkající se odlovu divokých prasat vyvolává určité rozpaky, zda je takto nastavená doba lovu etická a myslivecká. Proto považuji za nezbytné, jasně říci, že tato změna neznamená pro uživatele honiteb povinnost, ale dává jim nástroj k okamžitému řešení lokálních problémů v případě, že není jiný způsob," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Autor: Kamil Černý


Zdroj: Denik.cz, 30. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:00