Agris.cz - agrární portál

Tchibu předloni znovu o třetinu klesl zisk

4. 1. 2016 | ČTK

Prodejci kávy a spotřebního zboží Tchibo Praha v roce 2014 klesl zisk o třetinu na 67 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy umístěné ve sbírce listin. Pokračoval tak pokles zisku z roku 2013, kdy také propadl o třetinu. Tržby firmy se předloni snížily o necelé procento na 2,73 miliardy korun.

Pokles byl zejména u nepotravinářského sortimentu, který činil více než polovinu obratu společnosti. Naopak tržby za kávu se v roce 2014 zvýšily o sedm procent na 1,32 miliardy korun.

Podle komentáře vedení firmy k předloňským výsledkům Tchibo posílilo svou dlouhodobě vedoucí pozici na trhu pražené kávy a nadále budovalo pozici v kategorii instantní kávy. Pokračovalo také v budování trhu jednoporcové kávy pro systém domácích kávovarů Cafissimo a začalo prodávat nový kávovar Tchibo Cafissimo Latte.

Tchibo v Česku prodává stejnojmennou kávu, dále kávu značky Jihlavanka a od roku 2002 také značku Davidoff Café. V roce 2004 začala firma v Česku budovat síť prodejen, ve kterých prodává pod svou značkou také spotřební zboží. Během předloňského roku otevřela pět nových obchodů, na konci roku 2014 jich tak provozovala 37. Firma prodává i po internetu. Vlastníkem společnosti Tchibo Praha je společnost Eduscho Austria, která patří v německém Hamburku sídlící firmě maxingvest ag.

Společnost Tchibo Praha působí na tuzemském trhu od roku 1991. V Jihlavě původně fungoval i závod Tchiba na pražení kávy, tato výroba však byla asi přes desetiletím ukončena. Společnost tehdy uvedla, že výrobu pražené kávy zajistí sesterská firma ve Vídni a instantní kávy polský závod Tchiba. V Česku zůstaly pouze prodejní, maloobchodní a marketingové aktivity firmy.

Jednomu z jejích hlavních konkurentů, společnosti Douwe Egberts, vzrostl v předloňském roce v ČR zisk více než dvojnásobně na 26,9 milionu korun. V roce 2013 zisk firmy činil 10,4 milionu korun. Tržby se jí zvýšily o 63 milionů korun na 1,04 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 4. 1. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 01:12