Agris.cz - agrární portál

SZPI loni našla 653 nevyhovujících potravin, více než v roce 2014

5. 1. 2016 | FinančníNoviny.cz

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni na serveru Potravinynapranyri.cz zveřejnila 653 nevyhovujících potravin. Je to o 62 případů více než v roce 2014. Nejčastěji se mezi nevyhovujícími potravinami objevuje víno, na druhém místě jsou masné výrobky. Informoval o tom server Vitalia.cz.

SZPI na web umísťuje potraviny nejakostní, falšované a nebezpečné. Právě nebezpečných bylo loni nejvíce, a to 241. Meziročně je to nárůst o 53 případů. Inspektoři také odhalili 228 falšovaných potravin a 184 nejakostních výrobků.

Vína nevyhovovala ve 192 případech. "Vína jsou falšována nepovolenými přídavky a vodou (dokonce až devadesáti procenty)," uvedl Vitalia.cz. S velkým odstupem druhé jsou masné výrobky, které se na webu závadných potravin objevily v 98 případech. "Uzeniny se prodávají šizené a bohužel i nebezpečné, to když podléhají zkáze, je na nich plíseň a zapáchají," píše Vitalia.cz.

Problémy mívá každý rok také med, který bývá nejakostní nebo falšovaný. Problémy se často opakují u stejných výrobců. Loni med inspektoři mezi nevyhovující potraviny zařadili sedmatřicetkrát. Těsně za ním skončily nealkoholické nápoje.

Web potravinynapranyri.cz spustily v červenci 2012 ministerstvo zemědělství a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Web svým návštěvníkům umožňuje vyhledat informaci o nevyhovujícím výrobku podle jeho názvu, druhu, prodejce, země původu a distributora.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 5. 1. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 19:43