Agris.cz - agrární portál

Na jižní Moravě dál roste počet minipivovarů

11. 1. 2016 | ČTK

Na jižní Moravě dál roste počet minipivovarů. Je jich už 35, loni jich vzniklo sedm, z toho dva ve Znojmě. Vyplývá to z Pivovarského kalendáře na letošní rok a dalších zdrojů. Další projekty se chystají.

Nejvíce minipivovarů vzniklo loni na Znojemsku. V prosinci otevřel svoje brány Hasičský pivovar Bítov. Jeho majitelé se myšlenkou vařit pivo zabývali od roku 2013. Od obce koupili hasičskou zbrojnici a svou aktivitou předstihli podobný záměr památkářů. V Bítově se totiž vařilo pivo i v minulosti, a to přímo na hradě, který památkový ústav spravuje. Po pivovaru zbyl i historický komín.

Hned dva minipivovary vznikly loni ve Znojmě. Rozsáhlejší investicí je nový pivovar v areálu někdejšího Hostanu, kde Heineken zastavil výrobu v roce 2009. Otevření pivovaru nový investor plánoval původně na konec léta, nakonec se práce protáhly až do listopadu. Znojemský městský pivovar si do té doby svoje pivo nechával vařit ve Svitavách. Zatím dodává na trh jedenáctku a dvanáctku, chystá ale i speciály. Firma počítá s kapacitou 5000 hektolitrů piva ročně, která se do budoucna může zvýšit na dvojnásobek.

Dva minipivovary jsou od loňska také v Mikulově. K místnímu Mamutovi přibyl minipivovar v hotelu Galant. Minipivovar vznikl také ve Velké nad Veličkou, Hustopečích nebo Bohdalovicích-Pavlovicích na Vyškovsku. Jen v Brně je podle pivovarského kalendáře sedm minipivovarů. Jejich zástupci se shodují, že ve městě převažuje nabídka nad poptávkou. Podle sládka Petra Hauskrechta až příští léta ukážou, který z minipivovarů si na trhu vybuduje trvalé místo.

Do léta má vzniknout minipivovar v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku na místě baru Na vyhlídce. Jeho majitelka Dana Levková ČTK řekla, že půjde o malý provoz. Počítá s tím, že s prodejem místního piva tak nebude mít problém. "Jdeme do toho s nadšením a zájmem vařit si vlastní pivo," řekla.

V Česku je podle Pivovarského kalendáře na letošní rok přes 290 minipivovarů. Statistiky ale nejsou úplné, protože minipivovary vznikají a zanikají a nemají povinnost se nikde registrovat. V uvedeném počtu minipivovarů jsou i někdejší průmyslové pivovary, které aktuálně vaří do 10.000 hektolitrů. Podle odborníků bude minipivovarů ještě přibývat. Souvisí to se zájmem konzumentů, kteří se v některých případech odklánějí od produkce velkopivovarů. Nejvíce minipivovarů je v Praze, v Brně je jich sedm. V tomto počtu nejsou takzvané létající pivovary, tedy ty, které nemají vlastní varnu a svoje pivo si nechávají vařit jinde.

Filip Vrána 


Zdroj: ČTK, 11. 1. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 05:21