Agris.cz - agrární portál

V pivovaru v Kutné Hoře by měly být zachovány kulturní akce

12. 1. 2016 | ČTK

V pivovaru v Kutné Hoře by měly být i po změně vlastníka zachovány kulturní akce. Nový majitel chce v areálu obnovit výrobu piva a letos má naplánovány stavební úpravy. Pokud to bude technicky možné, měly by být podle místostarosty Josefa Viktory (ANO) pravidelné akce v pivovaru nadále pořádány. Zástupce nového vlastníka Jan Svoboda dnes ČTK řekl, že se dokončuje projekt pro stavební povolení. Podle něj platí, že nový majitel chce pořádání akcí umožnit, záleží ale na rozsahu stavebních prací, který zatím není přesně znám.

"Primárně to platí, ale je to odvislé od toho, jaký bude rozsah rekonstrukčních prací," upozornil Svoboda. V nevyužívaném areálu, který opustila skupina Heineken, se ročně konalo několik akcí, například přehlídka alternativní hudby Creepy Teepee.

Pivovar loni koupila od města kroměřížská společnost SMART estate za 16,4 milionu korun. Firma, která stojí i za obnovením provozu v břeclavském pivovaru, bude muset nejdříve investovat do rekonstrukce areálu. "Oni mají samozřejmě zájem, aby se ten pivovar prezentoval. Pokud to bude technicky možné, pokud to nebude stavebně v takovém stavu, že tam nebude možné lidi pustit, tak budou chtít spolupracovat a na ten kulturní život navázat," uvedl Viktora.

Podle podmínek výběrového řízení na prodej areálu musí nový vlastník kutnohorského pivovaru ročně vařit nejméně 30.000 hektolitrů. Do roka od prodeje musí být zažádáno o stavební povolení a do dvou let od jeho získání by v areálu měla být obnovena výroba.

Pivovar v minulosti vařil kolem 200.000 hektolitrů piva, v posledních letech však byla výroba v útlumu. Heineken v Kutné Hoře v roce 2009 ukončil výrobu a přesunul ji do Velkého Března. Další rok už byl areál i bez technologie, která byla demontována a odvezena. S ukončením výroby piva v Kutné Hoře nesouhlasila řada místních lidí. Svůj nesouhlas dali najevo protestními akcemi.

Jan Kholl


Zdroj: ČTK, 12. 1. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 02:13