Agris.cz - agrární portál

Biocev se chystá zahájit výzkum, čeká na vědce i zvířata

12. 1. 2016 | ČT 24

Na zahájení výzkumu se připravuje jeden z pěti programů nového střediska Biocev ve Vestci u Prahy. V příštích deseti letech se bude podílet na výzkumu genů a doplňování jejich přehledu. V Biocevu je zatím zhruba polovina počtu lidí, kteří by zde měli pracovat. Nyní ale vědci spíše než na lidské posily čekají na zvířata, která k výzkumu potřebují.

Vědecké středisko Biocev, do kterého se postupně stěhuje část vědců z šesti ústavů Akademie věd a také dvou fakult Univerzity Karlovy, zahájilo zkušební provoz na sklonku minulého roku. Na zahájení vlastního výzkumu ale vědci ještě čekají. Blízko k tomu již má program funkční genomiky, ve kterém budou vědci zkoumat geneticky modifikované organismy.

Podle vedoucího programu Radislava Sedláčka by nejpozději do dvou měsíců již měla do Biocevu přibýt geneticky modifikovaná zvířata, se kterými budou výzkumníci pracovat. Půjde o jedno z pěti největších podobných středisek v Evropě.

„Obsahuje desítky laboratoří, ve kterých manipulujeme s geny, připravujeme transgenní modelové organismy jako myš a potkan, ve kterých zkoumáme funkci genu. Pracoviště má i velké chovy těchto organismů. Je tak velké proto, že obsluhujeme celou vědeckou komunitu v ČR,“ shrnul Radislav Sedláček.

Geneticky modifikované myši budou pracovníci v Biocevu zkoumat příštích deset let. „Budeme se snažit do roku 2025 získat informace o všech genech v savčím organismu za pomocí myšího modelového organismu, abychom mohli vytvořit encyklopedii funkce genů. Cílem je člověk. Myš a člověk se nepříliš odlišují, je tady odlišnost jenom několika set genů,“ uvedl ředitel výzkumného programu. Zjištění, ke kterým Biocev přispěje, má pomoci k vývoji nových terapií a léků.

Funkční genomika je ale pouze jedním z pěti programů, kterými se budou vědci ve Vestci zabývat. Zajímat je budou také mikroorganismy, tkáňové inženýrství, strukturální biologie a medicínské aplikace. Celkem by mělo v Biocevu pracovat asi 600 lidí, z nich třetina budou studenti, upřesnil ředitel instituce Pavel Martásek.

Zatím již do Vestce dojíždí asi polovina plánovaného počtu vědců. Plný provoz má Biocev zahájit až v roce 2019.


Zdroj: ČT 24, 12. 1. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:53