Agris.cz - agrární portál

Pivovar Zubr loni zvýšil výstav piva na 255.000 hektolitrů

14. 1. 2016 | ČTK

Přerovský Pivovar Zubr loni díky rostoucímu odbytu v Česku i na zahraničních trzích zvýšil výstav piva zhruba o šest procent z 240.000 hektolitrů v roce 2014 na 255.000 hektolitrů. Loňská produkce piva je nejvyšší za posledních několik let, řekl ČTK ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

"Daří se nám nejen v rozšiřování exportu, ale nárůst zaznamenáváme i na tuzemském trhu, takže jsme s loňským rokem velmi spokojeni," uvedl Pluháček, podle kterého prodej sudového piva Zubr loni v Česku vzrostl o osm procent. Pivovar Zubr přibližně dvě třetiny piva prodává v sudech a zbývající část výstavu připadá na lahve, plechovky a PET lahve.

Prodeji piva loni v Česku přálo také teplé počasí. Za prvních sedm měsíců loňského roku Pivovar Zubr vyrobil 140.000 hektolitrů piva, což bylo o deset procent více než ve stejném období roku 2014.

Statistika tuzemské produkce piva za rok 2015 zatím nebyla zveřejněna. Některé pivovary už ale oznámily vyšší výstav. Například Budějovický Budvar loni prodal 1,6 milionu hektolitrů piva, nejvíce ve své stodvacetileté historii. Meziročně jeho prodej vzrostl o deset procent. Soukromý Pivovar Svijany na Liberecku loni uvařil rekordních 623.800 hektolitrů piva. Humpolecký Rodinný pivovar Bernard očekává za rok 2015 rekordní výstav na úrovni 300.000 hektolitrů piva, což je přibližně o 13 procent více než v roce předchozím.

Export se na prodeji Pivovaru Zubr podílí zhruba pětinou. Hlavním vývozním teritoriem je Slovensko, pivovar ale vyváží také do Švédska, Estonska či Finska. Loni bylo přerovské pivo podle Pluháčka poprvé exportováno do Izraele, Dominikánské republiky a na Kapverdské ostrovy.

Polovinu loňské produkce Pivovaru Zubr tvořil jedenáctistupňový ležák Zubr Grand, který byl uveden na trh v roce 2014. Zvýšil se ale také prodej pivních speciálů, jejichž nabídka byla rozšířena o dvě nová piva. "Obě zaznamenala mezi zákazníky velmi kladné ohlasy. Prodeje speciálů potvrdily, že konzumenti stále častěji zkouší silnější a speciální piva, proto i v roce letošním chystáme v tomto segmentu novinky," řekl Pluháček. Nový pivní speciál bude k dostání na velikonoční svátky.

V letošním roce Pivovar Zubr začne používat nové pivní lahve a novou podobu budou mít i přepravky. "Připravujeme také spuštění fanklubu, jehož členové budou moci celoročně čerpat zajímavé slevy a výhody," podotkl Pluháček.

Pivovar Zubr patří do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Závody prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Petr Běhal


Zdroj: ČTK, 14. 1. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 04:17