Agris.cz - agrární portál

Pivovar Herold z Březnice loni vyvážel hlavně do Británie a Irska

21. 1. 2016 | ČTK

Pivovar Herold z Březnice na Příbramsku loni vyvážel především do Británie a Irska. Zatímco Britové si oblíbili černé pivo a dvanáctistupňový ležák, do Irska pivovar s ročním výstavem téměř 10.000 hektolitrů exportoval klasické desetistupňové pivo. Do zahraničí směřuje polovina produkce březnického pivovaru, protože je tam možné dosahovat vyšších marží než v tuzemsku, sdělil dnes ČTK obchodní ředitel Tomáš Kopřiva.

Loňský rok podle něj přinesl změnu ve struktuře zemí, do nichž pivovar vyváží. "V předloňském roce to byly především Izrael, Anglie, Irsko, Rusko, Čína. V loňském roce to byly především Anglie a Irsko, které tvořily podstatnou část exportu," shrnul Kopřiva. Tradičními zeměmi, kam pivovar exportuje již několik let, jsou podle něj Slovensko, Švédsko a Finsko.

Herold se druhým rokem pohybuje produkcí piva těsně pod hranicí 10.000 hektolitrů. Proti minulým letům mírně zvýšil výstav, například v roce 2012 vařil kolem 7000 hektolitrů. I přes zvýšení produkce stále patří do kategorie minipivovarů.

V roce 2008 pivovar koupila pražská investiční a konzultační společnost Ballena podnikatele Marka Šoltése. Předtím ho vlastnila společnost Pivovar Herold Breznice Holdings USA, ovládaná americkými finančními fondy. Kvůli špatné ekonomické situaci ho ale prodala. Nový vlastník musel nakoupit drahé laboratorní přístroje a čerpadla, kvůli investicím byl po nějakou dobu ve ztrátě. To je už ale podle Kopřivy minulostí. "Pivovar je třetím rokem v zisku, který se pohybuje ve statisících korun, a to vzhledem k tomu, že probíhají postupné opravy a investice ve výrobě a do nemovitostí," uvedl Kopřiva.

V minulosti se v pivovaru vystřídala řada nájemců. Zájem o jeho koupi kdysi projevil i bývalý majitel Bohemia Art a Poldi Ocel Vladimír Stehlík. Pivovar kdysi produkoval ročně kolem 30.000 hektolitrů piva, obchodní podmínky už ale takový výstav neumožňují.

Jan Kholl


Zdroj: ČTK, 21. 1. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 05:11