Farmáři v Plzeňském kraji doufají, že zima ještě neskončila
27. 1. 2016 | ČTK
Farmáři v Plzeňském kraji doufají, že v regionu zima ještě neskončila. Do neděle se radovali, že mají ozimy pod sněhem, dnes už je ale všechen sníh z polí pryč. Zemědělci by si přáli, aby pokrývka vydržela ještě v únoru. Pokud bude příští měsíc teplo, tak je to jedno, ale nesmějí přijít patnáctistupňové mrazy po dobu pěti deseti dnů bez sněhu, řekl dnes ČTK ředitel agrární komory Plzeň-jih a soukromý zemědělec Jiří Tomec.
Loni nebyl v regionu skoro žádný sníh a bylo abnormální sucho, což se projevilo na nižší úrodě všech plodin. "Zaplaťpánbůh, že většina vody zůstává v zemi. Musíme doufat, že ještě není konec zimy," uvedl předseda krajské agrární komory Jaroslav Šíma.
Sněhovou pokrývku, která v Plzeňském kraji vydržela více než týden, si zemědělci pochvalovali. "Ozimy byly při velkých mrazech přikryté. A byla voda, čímž bylo zaděláno na dobrý rok," uvedl Tomec.
Podle předsedy Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václava Bulína sice sněhu nebylo moc, ale stačilo to, aby úroda neutrpěla. "Kdyby přišly ty až patnáctistupňové mrazy na nepřikrytou úrodu najednou a neproběhlo tam to postupné ochlazování, tak by to bylo pro úrodu špatné," řekl.
Současná lednová teplota plus sedm až deset stupňů Celsia není podle Bulína přirozená, závěrem ledna by měla být nejtužší zima. "Pokud by byl takhle teplý únor, tak by to nevadilo, ale chtělo by to nadnormální srážky. O vodu je veliká bída," uvedl Bulín. Po pondělním rychlém tání, kdy byl sníh během 24 hodin pryč, část vody odtekla a nevsákla se do půdy. Pokud by v únoru přišly na holá pole mrazy do deseti stupňů Celsia, tak by to zemědělským plodinám vadit nemělo.
Václav Prokš
Zdroj: ČTK, 27. 1. 2016
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 16:23
