Agris.cz - agrární portál

První vlastní víno začne Kadaň prodávat už letos

27. 1. 2016 | ČTK

První kadaňské víno se začne prodávat už v letošním roce. Protože ale město vína z vlastních vinohradů nebude mít dostatek, bude ho zatím míchat s vínem z regionálního Vinařství Němeček z Března. Město také vyhlásí výtvarnou soutěž o nejlepší návrh etikety, řekl dnes ČTK starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS).

"Postoupili jsme trochu dál v prodeji vína v Kadani. Rozhodli jsme se, že v letošním roce vyzkoušíme smíchat kadaňské víno, kterého máme zatím menší množství, s vínem z regionu. Konkrétně se jedná o víno pana Němečka z Března. Toto víno bychom chtěli prodávat již na vinobraní, to znamená koncem září letošního roku. Vzorky jsme již ochutnali, jsou velmi chutné," uvedl Kulhánek.

Kadaň má dosud asi půl hektaru vinic u františkánského kláštera a vína ročně vyprodukuje asi 200 lahví, které se téměř bez výjimky všechny rozlévají na vinobraní. Na prodej už potom víno nevystačí. Proto město plánuje oživit zhruba pět hektarů registrovaných, ale nevyužívaných viničních tratí. V letošním roce už by lahví mohlo být zhruba 1600.

Turisté by si potom lahve mohli koupit domů nejen na vinobraní, ale později například i jako suvenýr v infocentru. Kadaňské víno by proto mělo být opatřeno originální etiketou. "Obešleme všechny regionální výtvarníky, které známe, plus oslovíme veřejnost. Vítěz soutěže dostane 20.000 korun. V dubnu bychom už mohli mít etiketu vybranou," doplnil starosta.

Viniční právo Kadani udělil král Karel IV., pěstováním révy se zabývali také františkánští mniši. U františkánského kláštera už nyní funguje vinný sklípek.


Zdroj: ČTK, 27. 1. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 04:30