Agris.cz - agrární portál

Jihomoravský kraj vybral pro lidi v nouzi přes 1,5 tuny potravin

2. 2. 2016 | ČTK

Přes 1,5 tuny potravin nashromáždila dvoutýdenní sbírka pro chudé, kterou v lednu vyhlásil Jihomoravský kraj. Podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) je to o půl tuny více než při loňské první sbírce. Vybrané věci poputují do Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj, která vznikla začátkem loňského roku. Krátce po jejím otevření se uskutečnila první krajská sbírka, do které dali zaměstnanci kraje a jeho příspěvkových organizací přes tunu jídla. Letos mohli přispět i zájemci z řad veřejnosti.

Hašek dnes předal řediteli brněnské potravinové banky Pavlu Kosorinovi symbolický šek na vybrané potraviny. Sbírka byla zaměřená především na trvanlivé věci, jako masové konzervy, čaj, kávu, sirup, cukr, dětskou výživu, piškoty, instantní polévky, luštěniny, rýži, těstoviny a olej. "Do sbírky bylo možné přispět i finančně. Za vybrané peníze se koupily potřebné potraviny. Kromě zaměstnanců kraje se do sbírky zapojilo 18 příspěvkových organizací Jihomoravského kraje, z toho 16 zřízených v sociální oblasti, jedna ve zdravotnictví a jedna ve školství, uvedla mluvčí kraje Eliška Windová. Podle ní sbírku podpořilo i několik Brňanů.

Potravinová banka se otevřela v Brně před rokem. Jejím cílem je pomoct lidem žijícím v chudobě a na druhé straně zabránit plýtvání potravinami. Banka získává potraviny od obchodních řetězců, přebytky produkce potravinářského průmyslu nebo příspěvky shromážděné ve veřejných sbírkách. Shromážděné potraviny si bezúplatně přebírají organizace pracující s lidmi v nouzi. Jídlo se tak může dostat prostřednictvím charit a podobných organizací například k chudým rodinám, ale také lidem bez přístřeší. Potravinové banky jsou i v dalších městech a krajích. Funguje například v Praze, na Vysočině, v Plzeňském, Moravskoslezském nebo Ústeckém kraji.


Zdroj: ČTK, 2. 2. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 23:03