Agris.cz - agrární portál

ChemChina se prý za 43 miliard franků chystá převzít Syngentu

3. 2. 2016 | ČTK

Čínská státní společnost ChemChina je blízko dohody o převzetí švýcarského producenta pesticidů a osiv Syngenta, zaplatit se chystá zhruba 43 miliard švýcarských franků (přes jeden bilion Kč). Uvedla to dnes agentura Reuters, která se odvolává na informované zdroje. Pokud se dohoda uskuteční, bude patřit mezi největší akvizice čínské firmy v zahraničí.

Dohoda by mohla být oznámena už ve středu, kdy Syngenta zveřejní výsledky hospodaření. Jednání ale podle zdrojů stále nejsou u konce, zbývá ještě doladit některé podrobnosti.

Jednání o převzetí Syngenty znamená další konsolidaci v chemickém sektoru. Už loni v prosinci oznámily spojení americké podniky DuPont a Dow Chemical. Zájem o převzetí Syngenty měla loni na jaře konkurenční americká firma Monsanto. Syngenta však převzetí odmítla a Monsanto nakonec od svých plánů ustoupila.

ChemChina v posledních letech uskutečnila několik nákupů. Minulý měsíc se dohodla na koupi německého výrobce strojů na zpracování a výrobu gumy a umělých hmot KraussMaffei za zhruba jednu miliardu dolarů. Převzetí Syngenty by bylo v souladu se snahou čínské vlády zvýšit produktivitu v zemědělství a snížit závislost na dovozu potravin.

Syngenta patří k předním světovým výrobcům chemických látek, jež se používají v zemědělství. Působí ve zhruba 90 zemích světa, kde má přes 28.000 zaměstnanců. V České republice firma zahájila činnost v lednu 2001. Považuje se za jedničku na českém trhu v oblasti ochrany zemědělských plodin.


Zdroj: ČTK, 3. 2. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 22:45