Agris.cz - agrární portál

Na festivalu v Č. Budějovicích mohou lidé ochutnat 200 druhů piv

4. 2. 2016 | ČTK

Více než 200 druhů piv mohou ode dneška ochutnat návštěvníci českobudějovického výstaviště. Pro veřejnost tam začal 26. ročník Mezinárodního pivního festivalu. Jde o největší akci svého druhu v Česku. Její odborná část začala v pondělí a festival vyvrcholí v sobotu vyhlášením absolutního vítěze, jenž se stane držitelem Zlaté pivní pečetě. ČTK to řekla mluvčí manažerka festivalu Klára Dandová.

"Veřejnost může degustovat pivo v 55 stáncích. V každém z nich nabízí provozovatelé až čtyři druhy piv a mohou být i z různých pivovarů," řekla. Pivní festival se premiérově koná v Českých Budějovicích, minulé ročníky organizátoři pořádali v Táboře. Jedním z důvodů změny místa byly i kapacitní možnosti. Zatímco v Táboře denně mohlo navštívit festival maximálně 1000 lidí, nyní se číslo patrně zvýší. "Do pavilonu na výstavišti se pohodlně za den vejde až 2000 návštěvníků," řekla Dandová.

Své výrobky na akci přihlásily například pivovary z Finska, Belgie, Ruska, Japonska a Norska. Na festivalu by se měli představit zástupci z 22 zemí. Z tuzemských výrobců se představí jak velké podniky typu Prazdroj, Budvar nebo Staropramen, tak se svými produkty přijede řada minipivovarů.

Českobudějovická akce je podle organizátorů třetím největším soutěžním pivním festivalem na světě. Významnější akce pořádají pouze v San Diegu v USA a v německém Norimberku. Absolutně největším, ovšem nesoutěžním pivním festivalem na světě je mnichovský Oktoberfest, který každoročně navštíví kolem šesti milionů lidí.

Marek Bílek 


Zdroj: ČTK, 4. 2. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:53