Agris.cz - agrární portál

Výstava mapuje historii pivovarnictví v Táboře i v Mezopotámii

5. 2. 2016 | ČTK

Husitské muzeum v Táboře vystavuje artefakty mapující existenci piva a pivovarnictví ve městě. Podrobná mapa návštěvníky provede po všech táborských právovárečných domech a pivovarech. Ve druhé části expozice se dozvědí, že jako země původu piva se uvádí Mezopotámie, i to, kdo začal jako první dochucovat pivo chmelem, komu se říkalo lízníci, či jak se na pivu podepsala průmyslová revoluce. Výstava Pivo a táborské pivovarnictví v proudu času bude zahájena v sobotu 12.února. ČTK to řekla historička Husitského muzea Jitka Vandrovcová.

V gotickém sále návštěvníka uvítá původní nápis z dob národního podniku Jihočeské pivovary. Do této skupiny zdejší pivovar patřil. „Společně s nápisem tu jsou vystaveny stavební plány a fotografie pivovaru. Zajímavostí této části je mapa zobrazující právovárečné domy a všech čtrnáct pivovarů, které se ve městě nacházely," uvedla Vandrovcová.

Klíčová část výstavy bude zaměřena výhradně na táborský pivovar. Texty seznámí návštěvníky s dějinami místních pivovarských podniků od nejstarší písemné zmínky z roku 1436 až po uzavření táborské stáčírny piva na počátku devadesátých let 20. století. Zvláštní textový panel připomene přestavbu pivovaru z přelomu 19. a 20. století, která ze zastaralého feudálního pivovaru vytvořila moderní parostrojní podnik. Ten v téměř nezměněné podobě dožil až do počátku osmdesátých let 20. století. K vidění budou tabla členů správy pivovaru právovárečných měšťanů, pivní kalendáře, etikety, zátky, plány a písemné dokumenty hostince U Mědínků, který provozovalo právovárečné měšťanstvo.

Druhá část výstavy je zaměřená na světovou historii pivovarnictví, od doby, kdy pivo začali vyrábět v Mezopotámii ve čtvrtém tisíciletí před Kristem až po současnost, kdy chmelové palice vystřídal chmelový granulát.

Muzeum připravilo i další zajímavosti, například názvy pivních sudů. Návštěvníci se také seznámí s tím, jaké druhy piva se ve 20. století vařily v místním pivovaru. Výstava potrvá do 10. července.


Zdroj: ČTK, 5. 2. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:57