Agris.cz - agrární portál

Včelpo dnes přerušilo jednání, pokračovat bude za týden

10. 2. 2016 | ČTK

Valná hromada společnosti Včelpo, kterou vlastní Český svaz včelařů, dnes přerušila své jednání bez přijetí rozhodnutí, jak by firma měla zlepšit své fungování. Jednání bude pokračovat za týden, řekla ČTK předsedkyně svazu Jarmila Machová. Vedení svazu loni v listopadu rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy, protože zatím neodhalený viník přimíchával ukrajinský med s nedovolenými antibiotiky do českého medu. Valná hromada by měla přijmout změny, aby se situace neopakovala.

"Hromada dnes probírala technologický audit. A ředitel firmy by měl do příštího týdne sdělit, zda je schopný fungování Včelpa zefektivnit. Jeho odvolání hromada dnes neřešila," sdělila na dotaz ČTK Machová. Doufám, že příští týden už budeme vědět víc a nějaké schválené věci budeme mít, dodala Machová. Podle ní technologický audit řeší, jak jsou nastavené kontrolní mechanismy společnosti, popisuje například příjem a evidenci surovin, počty kontrol a vzorkování. Konkrétní opatření však neuvedla.

Systémové změny chce po Včelpu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). "V rámci evidence hospodářských zvířat budeme rozšiřovat a digitalizovat evidenci včelstev v ČR, abychom mohli namátkově kontrolovat včelstva bez součinnosti včelařského svazu," řekl již dříve Jurečka.

Včelpo se chce přitom podle dřívějších vyjádření předsedkyně zaměřit spíše na produkty z mateří kašičky než na med samotný.

Machová již dříve televizi Nova řekla, že neví, v kolika medech od společnosti byla antibiotika. Její předchůdce v čele svazu Karel Brückler naznačil, že tímto způsobem chtěl nějaký zaměstnanec firmy rozjet "osobní byznys". Také Machová už několikrát naznačila, že výskyt antibiotik v medu mohl být i záměr a snaha poškodit Včelpo v rámci konkurenčního boje.

Kvůli aféře s pančováním medu se nyní Český svaz včelařů potýká s vnitřními spory, někteří členové z něj odešli a zakládají si prý vlastní spolky. To je podle Machové nadsazené tvrzení, naopak podle ní svaz řeší přihlášky do organizace.

Vedení svazu rozhodlo koncem listopadu o okamžitém zastavení expedice a prodeje všech výrobků společnosti Včelpo. Reagovalo tak na zveřejnění výsledků Státní zemědělské a potravinářské inspekce ohledně přítomnosti antibiotik v medu Včelpa. Používání antibiotik při léčení včel je v Evropské unii zakázané. Předsednictvo republikového výboru svazu v reakci odvolalo dozorčí radu Včelpa a v prosinci si pak svaz zvolil nové vedení.


Zdroj: ČTK, 10. 2. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 10:44