Agris.cz - agrární portál

Dánský pivovar Carlsberg spadl do ztráty, z části i kvůli Rusku

10. 2. 2016 | ČTK

Dánský pivovar Carlsberg loni spadl do ztráty 1,73 miliardy dánských korun (DKK; 6,3 miliardy Kč) před zdaněním. Firma ve své výsledkové zprávě dnes uvedla, že hospodaření zasáhly odpisy a náklady na restrukturalizaci ve výši zhruba deset miliard DKK, související zejména s podnikáním v Rusku. Většinu z nich podnik zaúčtoval už ve třetím čtvrtletí. Carlsberg je čtvrtým největším výrobcem piva na světě.

Výsledek je přesto lepší než odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru očekávali ztrátu 1,91 miliardy DKK. V samotném čtvrtém čtvrtletí zůstala firma v zisku, ten se ale prudce snížil na 78 milionů DKK (282 milionů Kč) ze 168 milionů DKK (608 milion Kč) před rokem. Tržby za čtvrté čtvrtletí se zvýšily pouze nepatrně, a to o dvě procenta na 14,6 miliardy DKK.

Carlsberg v roce 2008 ovládl přední ruskou značku piva Baltika. Kvůli přísnější regulaci a celkově horší kondici ruské ekonomiky má ale na ruském trhu potíže. Pokračující pokles prodeje v Rusku a na Ukrajině způsobil, že skupina loni prodala o čtyři procenta méně piva než v roce 2014.

"Zatímco našim aktivitám v Asii se i nadále vedlo dobře, aktivity v západní a východní Evropě měly náročný rok," uvedl v prohlášení generální ředitel Cees 't Hart.

Společnost již v listopadu oznámila, že sníží počet pracovníků v administrativě o zhruba 15 procent, což představuje asi 2000 míst. Podnik také ohlásil restrukturalizaci, díky níž by měl v roce 2018 dosáhnout čistého zisku až dvě miliardy DKK.

Mezi nejznámější značky pivovaru patří Carlsberg, Tuborg, San Miguel či Kronenbourg. V České republice Carlsberg loni koupil jednapadesátiprocentní podíl v Žateckém pivovaru. Dánský podnik už také řadu let úzce spolupracuje s Budějovickým Budvarem.


Zdroj: ČTK, 10. 2. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 23:48