Agris.cz - agrární portál

Menší bratr Řehoře Samsy? Největšího brouka světa zkoumají v Olomouci

10. 2. 2016 | ČT 24

Titán obrovský, který je největším broukem na světě, přibyl do Olomouce. Z expedice do Amazonie si ho přivezli olomoučtí biologové a nyní jej na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého zkoumají. Titán je dlouhý patnáct centimetrů a váží 35 gramů. 

Skupina přírodovědců z Olomouce a Ostravy odchytila titána obrovského ve Francouzské Guyaně. Nejprve ho zkoumali na Ostravské univerzitě, poté se mohutný brouk přestěhoval do Olomouce. „Vidět u nás živého brouka tohoto kalibru je naprosto výjimečné. Dokonce ani sbírkového jedince v našich muzeích v podstatě nenajdeme. Do České republiky přivezl poprvé a doposud naposled živého titána amatérský sběratel před více než 15 lety,“ upozornil člen expedice Tomáš Kuras.

Ačkoli je titán sběratelsky i odborně velmi atraktivní, vědci o něm nemají mnoho informací. Na olomoucké katedře ekologie a životního prostředí ho proto budou pozorovat. Nové informace mohou být v budoucnu významné třeba právě pro jeho ochranu ve volné přírodě.

Již to, že se jim podařilo titána chytit, považují výzkumníci za výjimečný úspěch. Brouk je aktivní pouze pozdě v noci, proto je třeba hledat ho až po půlnoci. Moravská expedice na něj narazila třetí noc na rozdíl od mnoha jiných výprav za titány, které se vrátily s nepořízenou. „Podle našich informací se v oblasti, kde jsme byli, letos podařilo chytit jen tři jedince. Brouk, kterého jsme přivezli, je navíc nadprůměrně velký jedinec,“ poznamenal Kuras.

Když pomineme Řehoře Samsu, je titán obrovský největší brouk na světě. Patnácticentimetrový jedinec, který nyní obývá olomouckou přírodovědeckou fakultu, je sice velký, ale ne největší, kterého se podařilo zdokumentovat. Takový byl velký 16,7 centimetru. O existenci titána obrovského vědí lidé díky Carlu Linnému, který ho popsal. V první polovině 20. století se podařilo cestovatelům získat několik mrtvých brouků, živého jedince entomologové chytili zřejmě až v roce 1958.


Zdroj: ČT 24, 10. 2. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:45