Agris.cz - agrární portál

Počet chovaných prasat na jihu Čech klesl o 14 pct

10. 2. 2016 | ČTK

Počet chovaných prasat loni klesl v jižních Čechách meziročně o 14 procenta. V celorepublikovém měřítku se snížil o pět procent. ČTK to řekl ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal. Podle Josefa Vály ze společnosti AGPI Písek, která je jedním z největších chovatelů prasat na jihu Čech, za propad může malá podpora a chybná dotační politika ze strany ministerstva zemědělství.

Na jihu Čech se v současné době chová na 122.000 prasat. Podle Stibala jižní Čechy dříve patřily ke krajům s největší produkcí prasat v republice, nyní se tam ale stále snižuje. "Jižní Čechy nyní patří do průměrných regionů v České republice," uvedl Stibal. Co stojí za propadem počtů chovaných prasat, ale neví. "Přiznám se, že nevím. Okolnosti by měly nasvědčovat úplně opačnému trendu," uvedl Stibal. Podle něj mají jihočeští chovatelé navíc velkou výhodu, a tou jsou výkupní ceny na jatkách ve společnosti Maso Planá na Českobudějovicku. "Dva roky tu chovatelům nabízejí nejvyšší možnou cenu za jatečná prasata. Sice si chovatelé sami platí dopravu na jatka, ale cena je obvykle o 50 haléřů až 1,50 koruny vyšší než ve zbytku republiky," uvedl Stibal.

S tím souhlasí i Vála. Z úbytku chovaných prasat viní malou podporu a chybnou dotační politiku ministerstva zemědělství, což je podle něj ale celoevropský problém. Navíc výkupní ceny jsou v Česku ve srovnání s okolními státy nízké, uvedl Vála. Podle něj jsou v zemědělství lukrativnější obory a chov prasat v Česku dávno není prioritou. "Za posledních pět šest let jsme se dostali asi na 60 procent výroby. Momentálně chováme asi 15.000 prasat," dodal.

K dalším velkým chovatelům prasat na jihu Čech patří společnost Bohemia Vitae v Jindřichově Hradci nebo Podnik živočišné výroby Strakonice.


Zdroj: ČTK, 10. 2. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 07:35