Agris.cz - agrární portál

Sládci z Budvaru uvařili za 120 let 50 milionů hl piva

11. 2. 2016 | ČTK

Sládci Budějovického Budvaru uvařili za více než 120 let existence pivovaru 50 milionů hektolitrů piva. Této hodnoty dosáhli dnes. Pivovar, který patří státu, tak potvrzuje dlouhodobý trend vzrůstajícího zájmu o pivo značek Budvar a Pardál. ČTK to dnes řekl tiskový mluvčí pivovaru Petr Samec.

Za posledních deset let se roční produkce pivovaru Budvar zvýšila o 39 procent. Podle Samce se pivovar snaží i přes nárůst objemu výroby vařit své pivo stále osvědčenými řemeslnými postupy. "Budějovické pivo vyvážíme do 70 zemí světa. Reprezentujeme tak nejen náš pivovar, ale také výrazně přispíváme ke zvyšování známosti Českých Budějovic i České republiky ve světě," uvedl ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.

V prvním roce od svého založení, což byl hospodářský rok 1895/1896, byl výstav pivovaru 35.223 hektolitrů. K uvaření jednoho milionu hektolitrů potřeboval podnik pouhých 12 let - tato meta padla v roce 1907. Přes deset milionů hektolitrů se pivovar dostal v roce 1959. V roce 1996 pak dosáhl celkový objem vystaveného piva 25 milionů hektolitrů.

Vyrobených 50 milionů hektolitrů piva by při současném průtoku Vltavy proudilo Českými Budějovicemi přes 50 hodin. Takový objem piva by zalil českobudějovické náměstí o rozloze jednoho hektaru do výšky 500 metrů, což je téměř sedminásobek výšky jednoho ze symbolů města, 71,9 metru vysoké Černé věže.

V roce 2015 uvařil Budějovický Budvar přes 1,6 milionu hektolitrů piva, což je meziročně téměř o deset procent více. Podnik dosáhl velmi dobrých exportních výsledků. "Do 76 států putovalo téměř 900.000 hektolitrů piva, meziročně o 10,5 procenta více," uvedl Samec. Na domácím trhu se prodej zvýšil o devět procent a překročil objem 700.000 hektolitrů.

Například Plzeňský Prazdroj prodal v roce 2014 v Česku a v cizině přes deset milionů hektolitrů piva, meziročně o 4,5 procenta více. Tehdy šlo o největší růst za posledních pět let. Údaje za rok 2015 zatím plzeňský pivovar nezveřejnil.

Ustavující valná hromada Českého akciového pivovaru (ČAP), jehož je národní podnik Budějovický Budvar právním nástupcem, se sešla 15. dubna 1895 a první várku piva uvařil první sládek 7. října. Za vznikem ČAP stáli především českobudějovičtí právovárečníci vedení Augustem Zátkou. ČAP přímo navázal na historickou tradici vaření originálního Budějovického piva v Českých Budějovicích.

Pavel Pechoušek 


Zdroj: ČTK, 11. 2. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 09:04