Agris.cz - agrární portál

Slováci začali více kupovat domácí potraviny

11. 2. 2016 | ČTK

Slovenští spotřebitelé začali při nákupech v obchodech ve větší míře upřednostňovat potraviny domácí produkce. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo slovenské ministerstvo zemědělství. V pětimilionové zemi se v minulosti uskutečnilo několik kampaní na podporu prodeje slovenských výrobků.

Zatímco v roce 2013, kdy stát začal sledovat zájem o slovenské potraviny, podíl domácích potravin na celkovém prodeji potravinářských produktů v obchodních řetězcích dosáhl necelých 52 procent, ve druhém pololetí loňska to bylo již 62,5 procenta.

"Každý občan EU se chová jako patriot. Kdybych se na to podíval jako občan Slovenské republiky, tak (nákupem slovenských potravin) podporuji domácí ekonomiku. Někde je patriotismus tak silný, že zákazníci odmítají kupovat zboží z dovozu," řekl ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek. Dodal, že slovenští potravináři nečelili žádné aféře s nekvalitními potravinami a že standardy týkající se hygieny a výroby na Slovensku patří mezi nejpřísnější v EU.

Negativní dopad na unijní trh s potravinami má podle ministra ruské embargo na dovoz potravin a zrušení mléčných kvót. "Stále se objevuje velké množství neumístěného zboží. Způsobuje to tlak na ceny," řekl Jahnátek. Dodal že například maloobchodní ceny mléka jsou nižší než náklady mlékáren. Podle ministra se potravinářům jen stěží podaří nahradit výpadek ruského trhu dodávkami do jiných států.

Adrian Bobok


Zdroj: ČTK, 11. 2. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 14:32