Agris.cz - agrární portál

Jurečka: Novela vinařského zákona očistí zrno od plev

12. 2. 2016 | ČTK

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) si myslí, že novela vinařského zákona, s jejíž pomocí chce stát omezit falšování vína, očistí na trhu zrno od plev. Nové podmínky prodeje podle Jurečky zřejmě nesplní některé nonstopy a večerky, i ty ale budou moci prodávat víno ve znovu nenaplnitelných nádobách, takzvaných bag-in-boxech. Ministr to dnes řekl novinářů ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku, kde prezentoval změny zákona vinařům.

Podle Jurečky změny na trhu nebudou mít vliv na zaměstnanost, připustil ale, že některá prodejní místa nové parametry nesplní. Trh by se měl pročistit od příštího roku, kdy zřejmě nová pravidla definitivně vstoupí v platnost. Zatím novelu schválila jen vláda.

Podle Jurečky zákazník díky novele získá vyšší standard. Formy prodeje se zpřísní a stát bude mít i lepší přehled o situaci na trhu. "Pokud tu máme jednu třetinu trhu, která je defektní, tak jsme museli udělat nějaká opatření," uvedl Jurečka, který doufá, že firmy, které vína pančují, budou opatrné už nyní.

Podle šéfa Svazu vinařů Tibora Nyitraye obor novelu vítá. Svaz je ale například i pro povinné záklopky na tuzemských vínech a chce trestní odpovědnost za falšování vína. Podle něj nyní bude nutné nová pravidla vysvětlovat, aby na trhu nepanoval strach. Novela má přinést pořádek, řádnou evidenci a rovná pravidla. Ředitel jedné z největších tuzemských firem Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice Marek Šťastný dnes ČTK řekl, že očekává omezení černého trhu s vínem. "To je to, co nám poctivým vinařům nejvíce vadí," uvedl Šťastný.

Například ředitel společnosti FELIX SOLIS CZ a.s. Jiří Toman dnes kritizoval nárůst byrokracie, který je podle něj s novelou spojený. Uvedl, že když naplní auto vínem a vyjede ho prodávat do určitého regionu, nemusí předem vědět, komu kartony prodá, nová legislativa to ale vyžaduje.

Vláda schválila návrh novely vinařského zákona v polovině ledna. Mimo jiné se mají zvýšit postihy až na 50 milionů korun, nyní jsou desetinové. Sudové víno se nebude moci prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců vína. Výrobcem vína je podle zákona i subjekt, který si víno nechá zpracovat za účelem jeho uvádění do oběhu. V praxi si tedy vinotéka může objednat výrobu vína přímo u konkrétního vinaře.

Dovozci budou muset nově do 12 hodin nahlásit státu import vína, poté budou muset víno nechat deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno. Vína vyrobená nebo lahvovaná v Česku budou muset mít podle ministerstva napsaný původ hroznů na hlavní etiketě velikostí písma minimálně 2,4 milimetru. Pokud půjde o víno ze zahraničí, bude muset mít nadále informaci o původu hroznů na zadní straně. Záklopka s českou trikolórou (označení na hrdlu láhve) bude pro české vinaře nepovinná.

Vína se budou povinně zapisovat do registru vinic vedeného pod Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským. Stát tak bude mít informaci, kdo víno vyrobil, kdo ho dovezl do ČR a kde se víno na území ČR prodává, včetně informací, co to je za víno.

Filip Vrána 


Zdroj: ČTK, 12. 2. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 10:09