Agris.cz - agrární portál

Semerád: U veterinářů se musí republikově sjednotit pokuty

17. 2. 2016 | ČTK

Nový ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád hodlá sjednotit postup veterinářů, aby dávali podobné pokuty za stejné prohřešky. Se změnou informačního systému, která nastala od ledna, může totiž ústředí správy porovnávat výši navržených pokut za stejná porušení legislativy v celé republice. Semerád to řekl v dnešním rozhovoru s ČTK s tím, že dosud se pokuty v jednotlivých krajích lišily.

"Předcházející systém neumožňoval podrobnější vkládání informací nezbytných k posuzování výše pokut a částky byly sčítány mimo informační systém v excelovských tabulkách," popsal Semerád. Nyní SVS používá systém, kam veterináři vloží celý dokument včetně fotografií. Nahlédnout do něj může jak ústředí, tak krajské vedení správy. Podle podrobných údajů tak může SVS zjistit, jak závažné pochybení bylo.

Podle něj byli dosud veterináři v pokušení vypisovat vyšší pokuty za administrativní chyby. "Protože ty jsou neoddiskutovatelné," dodal. Věcná pochybení se naopak musí dokládat a například kontrolovaná stravovací zařízení se často proti pokutě odvolají. Po odvolání se totiž může pokuta pouze snížit.

SVS čekají i personální změny. Podle nového služebního zákona nyní končí výběrová řízení na ředitele sekcí správy a také na 13 ředitelů krajských veterinárních správ. Semerád chce mít místa obsazená do konce února. "Pak budou následovat výběrová řízení na ředitele odborů. Těch máme 40 po celé republice a hned potom na všechny vedoucí oddělení," dodal ústřední ředitel. Podle něj ale neplatí, že se do výběrových řízení hlásí jenom současní zaměstnanci. Ve čtyřech případech se podle něj na pozice krajských ředitelů přihlásilo více uchazečů.

Semerád se stal ředitelem na začátku února, dříve řídil na SVS odbor ochrany zdraví a pohody zvířat. V čele veterinární správy vystřídal Milana Malenu, který organizaci vedl téměř 12 let, z prvního kola výběrového řízení ale nepostoupil.

Státní veterinární správa dohlíží nad zdravím zvířat, aby nebyla týraná, kontroluje také nezávadnost potravin živočišného původu. Ochraňuje i území ČR před zavlečením nebezpečných nákaz nebo jejich přenašečů. Provádí dozor také na jatkách a zajišťuje i odbavení zásilek zvířat vyvážených z ČR.


Zdroj: ČTK, 17. 2. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 19:15