Agris.cz - agrární portál

Náchod chystá vlastní prameník Idy, musí v ní snížit obsah arsenu

18. 2. 2016 | ČTK

Město Náchod by chtělo letos vybudovat na svých pozemcích vlastní prameník minerální vody Ida. Nechce tak být závislé na jiných vlastnících vrtů a pozemků v jejich okolí. Náklady na průzkumné vrty nových pramenů Idy a na stavbu prameníku v místě historických takzvaných Malých lázní radnice odhaduje na 20 milionů korun. Radnice také bude muset prameník vybavit zařízením na snížení obsahu arsenu v minerálce, což nynějšímu prameníku chybí. Novinářům to dnes řekl starosta Jan Birke (ČSSD).

Současný prameník Jakubova pramene v podobě kapličky, který patří soukromé společnosti Běloveské lázně, radnice na základě smlouvy o výpůjčce opravila a otevřela v červenci 2011. Přes výzvy ministerstva zdravotnictví ale radnice prameník neosadila zařízením na snížení arsenu v minerálce. Po urgencích ministerstva k řešení situace radnice prameník loni v září uzavřela a za 250.000 korun si objednala technologickou jednotku na snížení obsahu arsenu.

Že byly důvodem uzavření prameníku čtyři roky trvající požadavky ministerstva na řešení arsenu, radnice přiznala až nyní. Starosta Birke neřešení problému a mlčení města označil za manažerské pochybení své a místostarosty Tomáše Šuberta (Patrioti města Náchoda). Ministerstvo ve svých dopisech radnici upozorňovalo, že zdravotní riziko není vyloučeno u lidí trvale konzumující neúměrné množství minerálky. Šubert k možné závadnosti minerálky dnes uvedl, že při pití "v rozumném množství" by neměla člověku škodit.

Do otevření prameníku v roce 2011 si lidé kyselku nabírali z několika trubek, ze kterých volně tekla do Metuje. Po otevření se prameník stal velmi oblíbeným, u píp s minerálkou byla nezřídka fronta. Na zvýšený obsah arsenu konzumenty upozorňovala informační tabule.

Obnovení provozu prameníku nyní brání to, že město loni v říjnu dostalo od společnosti Běloveské lázně výpověď ze smlouvy o výpůjčce. Na další spolupráci se obě strany zatím nebyly schopné dohodnout. V areálu Běloveských lázní přitom leží i důležité vrty Ida I a Ida II, které jsou jinak ve vlastnictví státu. "Naším cílem je proto postavit vlastní prameník i s vrty, abychom nebyli závislí na společnosti Běloveské lázně," uvedl Birke. Již objednané zařízení na snížení arsenu město podle něj bude moci využít ve vlastním prameníku.

Původní běloveská stáčírna kyselky Ida do lahví je zhruba 15 let mimo provoz. Stáčírnu v dražbě v roce 1991 získal Antonín Moravec, jehož jméno je spojeno s krachem Kreditní a průmyslové banky Plzeň. Do prosince 2000 stáčírnu provozovala společnost s ručením omezeným Aqua Ida, jejímiž majiteli podle obchodního rejstříku byli příbuzní Moravce. Po krachu Aqua Idy v prosinci 2000 výrobu na krátkou dobu obnovila v lednu 2001 firma Nealko Karviná.

Zdeněk Rychtera


Zdroj: ČTK, 18. 2. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 12:18