Agris.cz - agrární portál

Budějovický Budvar loni navštívilo 51.000 lidí, o 10 pct více

24. 2. 2016 | ČTK

O deset procent se meziročně zvýšil zájem turistů o prohlídky pivovaru Budějovický Budvar. V roce 2015 jím prošlo více než 51.000 lidí. Nejvíce návštěvníků bylo tradičně z České republiky, Rakouska a Německa. Zájem zvedla nabídka prohlídek v kostýmech. Výsledky potvrdily dlouhodobý trend, kdy během pěti let počet návštěvníků stoupl o 44 procent. ČTK to dnes řekl tiskový mluvčí Budvaru Petr Samec. Prohlídky jsou zde v nabídce od roku 2005.

Podle něj přijeli návštěvníci z celkem 80 států. "Největší dynamiku měly příjezdy z Číny, které se meziročně zvýšily na trojnásobek. Výrazně se zvýšil počet návštěvníků ze Spojeného království i z řady dalších zemí," uvedl Samec. Naopak výrazně ubylo turistů z Ruska, ale i z Německa. "O polovinu poklesl počet turistů z Ruska, o deset procent z Německa," uvedl Samec

"Počet tuzemských turistů se loni zvýšil o 15 procent. Jednoznačně k tomu přispělo rozšíření nabídky našich služeb o divadelní prohlídky pivovaru s hranými scénami v dobových kostýmech. Zájem o ně vysoce předčil naše očekávání," řekl vedoucí oddělení Gastro Budějovického Budvaru Tomáš Olejník. Zúčastnilo se jich přes 800 lidí. V dubnu a v říjnu bude projekt pokračovat. Úspěšná byla podle Samce i rekonstrukce multimediální expozice Příběh Budějovického piva.

Prohlídkovou trasu je možné projít i virtuálně díky technologii Google Street View. Klasické prohlídky pivovaru jsou možné každý den včetně víkendů od 9:00 do 17:00. Trvají zhruba 60 minut a jsou určeny pro skupiny pěti až 50 lidí. Základní cena prohlídky činí 120 korun. Všechny důležité informace jsou na webových stránkách - www.visitbudvar.cz.

Také Plzeňský Prazdroj investoval v minulých deseti letech do podpory a rozvoje turistického ruchu v pivovarech v Plzni, Velkých Popovicích a v Nošovicích 80 milionů korun. V roce 2014 využilo prohlídek, akcí, programů a dalších aktivit v těchto pivovarech více než 726.000 návštěvníků z ČR i zahraničí, za posledních deset let je to přes pět milionů návštěvníků. Do celkového součtu se ale kromě prohlídek pivovarů, Pivovarského muzea a historického podzemí v Plzni, počítají také další akce a programy pivovarů pro veřejnost. Například tradiční plzeňský festival Pilsner Fest navštěvuje každoročně přes 40.000 lidí.

Pavel Pechoušek


Zdroj: ČTK, 24. 2. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:50