AFP: Ve Skotsku se pěstuje výjimečný bílý čaj
25. 2. 2016 | ČTK
Tam O´Braan byl dříve vojákem, agrochemikem a podnikatelem. Dnes pěstuje čaj na úpatí Skotské vysočiny. Jeho úspěchy vyvolávají závist všech, kdo ho kvůli tomu dříve považovali za blázna, píše agentura AFP.
Čtyři roky od té doby, co začal své čajovníky pěstovat v Dalreochu, bývalé farmě s chovem ovcí ležící několik kilometrů od malého skotského městečka Amulree, dočkal se Tam O´Braan toho, že mu loni za bílý kouřový čaj byla udělena na salonu v Paříži zlatá medaile.
Od té doby tento Ir prodává čaj prestižním společnostem, jako je Mariage Frères (20 gramů v přepočtu za 2000 Kč), nebo Fortnum & Mason (20 gramů v přepočtu za 1400), jakož i luxusním hotelům, jako je Dorchester v Londýně.
"Sousedé si mysleli, že jsem blázen. Experti nás ujišťovali, že to není možné, říkali, že jsme blázni a že to nikdy nedokážeme," vzpomíná Tam.
Již v 19. století skotský botanik Robert Fortune, který se proslavil tím, že zavedl pěstování čínského čaje v Indii, ujišťoval, že je možné pěstovat čaj i ve Skotsku. Neměl však správně rostliny a jeho snaha ztroskotala.
Tam O´Braan byl odhodlán nedopustit se stejných chyb, a proto dovezl čajovníky rostoucí na úpatí Himalájí (Camellia sinensis sinensis) a pomalu je přizpůsoboval drsnému skotskému klimatu.
Tím, že jsme semena podobající se malým oříškům nechávali vzejít uvnitř a pak jsme rostlinky přesadili do malého nevytápěného skleníku, získali jsme čajovníky, které již byly schopné odolávat sněhu, vysvětluje O´Braan.
Jakmile se čajovník aklimatizoval, ukázalo se, že Skotsko je se svými mlhami, častým deštěm, údolími a bohatou půdou téměř dokonalým místem k jeho pěstování.
"Nejlepší čaje Dárdžiling a Ásám pocházejí z lokalit, které jsou po většinu roku zahaleny mlhami," uvádí Tam O´Braan. Odrůda Camellia má ráda hodně vody, ale je třeba, aby tato voda mohla dobře odtékat, dodává.
Skotská zima má rovněž své výhody: vzbuzuje u rostlin jakýsi stres, který dodává bílému čaji z Dalreochu jeho spíše jemnou chuť, zdůrazňuje O´Braan.
Sklizeň, která nyní začíná a trvá až do září, se soustřeďuje na ty nejmladší listy pro bílý čaj, zatímco vnitřní listy slouží k výrobě zeleného a černého čaje.
Nikdy dříve nebyl bílý čaj kouřový, a to činí nápoj z Dalreochu revolučním a unikátním, uvádí společnost Mariage Frères.
"Patro si vychutnává téměř nepostřehnutelnou mléčnou chuť, která se snoubí s gurmánskými příchutěmi mirabelek a lotosu," popisuje tato společnost na svých internetových stránkách bílý kouřový čaj, který se prodává pod názvem Skotský princ.
Loni se Tam O´Braan nespokojil s produkcí 500 kilogramů čaje ze 14.000 rostlin a založil sdružení producentů skotského čaje Scottish Tea Growers Association s cílem proniknout na trh v zemi whisky. Následovalo jej deset lidí, kteří založili malé čajovníkové plantáže o jednom hektaru na ostrově Mull u západního pobřeží Skotska.
"Počátkem příštího roku nás bude 20. Ze stejné rostliny můžete udělat 300 typů čaje. A každá lokalita ve Skotsku mu předá svou příchuť," zdůrazňuje Tam O´Braan.
Odbytišť je mnoho. "V Dalreochu je celá naše produkce prodána na čtyři roky dopředu. Některé zájemce jsme museli odmítnout, například obchodní dům Harrods," dodává.
Zdroj: ČTK, 25. 2. 2016
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 00:49
