Agris.cz - agrární portál

Ve středních Čechách je včelí mor rozšířen hlavně na Kutnohorsku

16. 3. 2016 | ČTK

Ve Středočeském kraji je mor včelího plodu rozšířen hlavně na Kutnohorsku. Veterináři loni odhalili v regionu 18 nových ohnisek, vedle Kutnohorska také na Benešovsku a Příbramsku. Nově zjištěných případů sice meziročně ubylo, boj s nákazou ale nekončí, protože spory moru jsou odolné a přežívají desítky let, řekl dnes novinářům ředitel středočeské veterinární správy Zdeněk Císař. V Česku je podle něj nejvíce případů včelího moru na střední a severní Moravě.

Předloni veterináři ve středních Čechách zjistili dokonce 39 nových ohnisek. Podle Císaře jsou důvodem loňského poklesu radikální opatření, k nimž jsou veterináři nuceni přistupovat. Včelstva musela být v mnoha případech spálena. "Je to ale boj, který nikdy nekončí," upozornil Císař.

Součástí opatření je vyhlášení ochranných pásem, což znamená, že včelaři nesmějí přesouvat včelstva ani včelí matky na jiná místa a musejí odevzdat vzorky k bakteriologickému vyšetření. V případě, že chovatel včel nesplní nařízení krajské veterinární správy, hrozí pokuta až 50.000 korun u fyzické osoby a až 200.000 korun, pokud jde o právnickou osobu.

Mor včelího plodu je bakteriální nákazou, která napadá a zabíjí zavíčkovaný včelí plod. Postupně může zdecimovat celé včelstvo. Spory moru přežívají v úlech a na pomůckách až několik desítek let. V Česku se mor nesmí v žádném případě léčit antibiotiky jako v některých zemích, ale včelstva v ohnisku nákazy se povinně likvidují. Nejčastěji se spálí spolu s úly.


Zdroj: ČTK, 16. 3. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 04:07