Agris.cz - agrární portál

V Jihočeském kraji je 20 minipivovarů, nejvíc v novodobé historii

17. 3. 2016 | ČTK

V Jihočeském kraji je nyní 20 minipivovarů, což je nejvíc v novodobé historii. V minulém roce byly založeny čtyři, což je také rekord. Tuto sobotu se představí na desátém ročníku Jarní ceny českých sládků ve Zvíkově na Písecku, největší degustační soutěži piv z minipivovarů ve střední Evropě. ČTK to řekla Tereza Melišová, mediální zástupce Českomoravského svazu minipivovarů.

Podle ní počet minipivovarů v České republice neustále roste. Momentálně jich je více než 300.

Jedním z nich je i pivovar Jílovice z Novohradských hor na Českobudějovicku. Už se stal absolutním vítězem 26. ročníku únorového Mezinárodního pivního festivalu v Českých Budějovicích, kde 150 porotců vybíralo z více než 200 pivovarů. "Od té doby nestačíme pivo vařit. Náš maximální výstav je 1000 hektolitrů," uvedl sládek pivovaru Jan Wünsch.

Soutěž ve Zvíkově je určena pro minipivovary a výzkumné a školní pivovary. Pivní vzorky budou zařazeny do 15 kategorií, například světlé pivo výčepní, pšeničné pivo, piva typu Pale Ale, silná svrchně kvašená piva nebo piva typu Stout. Piva bude hodnotit více než 80 degustátorů.

Soutěžit bude i nově založený pivovar v Prachaticích. "K pivovaru máme i malou restauraci. Máme pořád plno. Ve stále nabídce máme jedenácti- a dvancátistupňové pivo Prachatický ležák. Teď přibyla polotmavá třináctka Bradáček. K tomu máme i řadu různých speciálů, které se mění. Roční výstav je okolo 650 hektolitrů," řekl správce pivovaru Michal Piloušek.

Přehlídka se tradičně uskuteční v hlavním sále Pivovarského dvoru Zvíkov. Posledního ročníku se zúčastnilo 400 piv z 93 minipivovarů, které soutěžily ve 14 kategoriích. V letošním roce se bude degustovat 500 vzorků piva z více než stovky pivovarů.

"Díky malým vyráběným objemům mohou minipivovary více experimentovat a vařit různé speciály. Za loňský rok uvařily o 35 procent piva více než o rok dříve a tvoří 1,3 procenta z celkové pivní produkce," dodal prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.


Zdroj: ČTK, 17. 3. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:33