Agris.cz - agrární portál

Vláda dnes neprojedná kompenzace pro zemědělce

21. 3. 2016 | ČTK

Vláda se dnes nezabývala odškodněním zemědělců za loňské sucho. Na Žofínském fóru to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministerstvo zemědělství (MZe) navrhuje vyplatit až 1,24 miliardy korun z vládní rozpočtové rezervy. Škody zemědělců MZe vyčíslilo na 2,9 miliardy korun.

"Ministr financí nám vysvětloval i s několika konkrétními fakty, že rozpočtová rezerva je vyschlá," řekl Jurečka, který bude chtít o tématu znovu jednat na vládě v příštím týdnu. Pokud vláda neschválí plnou podporu, bude se snažit zbytek najít ve svém rozpočtu.

Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO) s penězi pro zemědělce nesouhlasilo už dříve. Dnes Babiš novinářům řekl, že aktuálně se řeší dotace pro Českou exportní banku až 2,5 miliardy Kč. "Tím by se rozpočtová rezerva vyčerpala a zůstalo by tam asi jen 430 milionů korun. I ostatní resorty mají různé návrhy, pokud to pan ministr (Jurečka) chce prosadit, musí najít peníze ve svojí kapitole," uvedl. V rezervě podle něj není ani koruna.

Ministerstvo financí v připomínkovém řízení uvedlo, že MZe není schopné čerpat výdaje přidělené ze státního rozpočtu. "Nespotřebované nároky MZe převyšují 20 miliard korun," uvedlo MF. Ministerstvo zemědělství by podle financí proto mělo najít peníze u sebe.

Pokud vláda materiál nakonec na některém z dalších jednání schválí, dostanou peníze podniky, kterým sucho snížilo úrodu aspoň o 30 procent proti průměru za předcházející tři roky. Mimořádná podpora pro ně bude činit deset procent jejich průměrných nákladů. Pokud by zemědělci doložili, že sucho poškodilo úrodu o více než 40 procent, mohli by získat až pětinu průměrných nákladů. Podpora se bude krátit, pokud zemědělci nepředloží doklady o pojištění alespoň poloviny plochy.

Předloni notifikovala Evropská komise program, díky němuž může stát poskytovat do konce roku 2020 poškozeným zemědělcům až 12,25 miliardy korun, které nebudou považovány za nepovolenou podporu. "Letos by tak bylo možné čerpat až 2,45 miliardy, aniž by bylo ohroženo čerpání v letech dalších. Sucho v roce 2015 přitom napáchalo jenom na speciálních rostlinných komoditách škody vyšší než čtyři miliardy korun," řekl dříve ČTK prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman.


Zdroj: ČTK, 21. 3. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 13:58