Agris.cz - agrární portál

Vinium po dlouhých letech ve ztrátě asi docílí mírného zisku

29. 3. 2016 | ČTK

Vinařská firma Vinium z Velkých Pavlovic na Břeclavsku očekává podle předběžných hospodářských výsledků za loňský rok nepatrný zisk, a to po téměř deseti letech, kdy byla ve ztrátě. Jedna z největších tuzemských vinařských společností toho dosáhla tak, že omezila prodej ztrátových výrobků a lépe nákupuje suroviny. ČTK to řekl předseda představenstva Vladimír Kurka. Vinium bylo ve ztrátě od roku 2006, v roce 2014 prodělalo 18 milionů korun.

Podle Kurky nejlepší hospodářský výsledek firmy za poslední roky souvisí také se zvýšenou aktivitou obchodníků společnosti, větší efektivitou provozu nebo tlakem na náklady. Loňský rok se podařil i mateřské společnosti Vinia, kterou jsou České vinařské závody a.s. "Hospodaření matky skončilo ziskem přes pět milionů Kč, což je také nejlepší výsledek za mnoho let," uvedl Kurka.

Tržby Vinia loni mírně klesly na 235 milionů korun. Jedním z důvodů je skutečnost, že firma prodala méně přívlastkových vín, omezila také nerentabilní prodeje. "Třetím důvodem je stále přibývající konkurence na trhu, zvyšující se podíl sudového vína a tlak zahraničních vín do českých maloobchodních řetězců," uvedl Kurka.

Firma také prodala jen 4,3 milionu lahví, což je zhruba o milion méně než v roce 2014. Podle Kurky společnost prodávala s vyšší rentabilitou. Kusový pokles prodeje souvisí i s nepříliš kvalitním ročníkem 2014.

Vinium chce do budoucna minimálně udržet rentabilitu a stabilizovat společnost v kladných číslech. "Důraz bude kladen také na export, zejména Slovensko. Díky zlepšenému hospodaření můžeme více zainvestovat do technologií a dále zvyšovat kvalitu výroby," dodal Kurka.

Vinium plánuje dvě velké akce. Poslední letní víkend bude pořádat hudební festival Vinohraní ve Viniu a dokončuje přípravy na květnovou oslavu 80 let družstva VINOPA, z kterého dnešní společnost vznikla.

Filip Vrána


Zdroj: ČTK, 29. 3. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 23:18