Vláda se vrátí k projednání kompenzací pro zemědělce za sucho

Vláda se na svém středečním jednání vrátí k řešení kompenzací pro zemědělce za loňské sucho. Ministerstvo zemědělství (MZe) by chtělo z vládní rozpočtové rezervy použít na tyto účely 1,24 miliardy, ministerstvo financí nesouhlasí. Škody zemědělců MZe vyčíslilo na 2,9 miliardy korun. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na posledním jednání kabinetu prohlásil, že pokud neschválí plnou podporu, bude se snažit zbytek peněz najít v rozpočtu ministerstva.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) podle Jurečky na minulém vládním jednání řekl, že rozpočtová rezerva je „vyschlá." Babiš poté vysvětlil, že se aktuálně řeší dotace pro Českou exportní banku v hodnotě až 2,5 miliardy korun. „Tím by se rozpočtová rezerva vyčerpala a zůstalo by tam asi jen 430 milionů korun. I ostatní resorty mají různé návrhy, pokud to pan ministr (Jurečka) chce prosadit, musí najít peníze ve svojí kapitole," uvedl. V rezervě podle něj není ani koruna.

Pokud vláda materiál schválí, dostanou peníze podniky, kterým sucho snížilo úrodu aspoň o 30 procent proti průměru za předcházející tři roky. Mimořádná podpora pro ně bude činit deset procent jejich průměrných nákladů. Pokud by zemědělci doložili, že sucho poškodilo úrodu o více než 40 procent, mohli by získat až pětinu průměrných nákladů. Podpora se bude krátit, pokud zemědělci nepředloží doklady o pojištění alespoň poloviny plochy. Největší obnosy by měli získat pěstitelé kukuřice, brambor, chmelu, cukrové řepy a pícnin s vazbou na živočišnou výrobu.

Předloni notifikovala Evropská komise program, díky němuž může stát poskytovat do konce roku 2020 poškozeným zemědělcům až 12,25 miliardy korun, které nebudou považovány za nepovolenou podporu. „Letos by tak bylo možné čerpat až 2,45 miliardy korun, aniž by bylo ohroženo čerpání v letech dalších. Sucho v roce 2015 přitom napáchalo jenom na speciálních rostlinných komoditách škody vyšší než čtyři miliardy korun," řekl dříve prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman.

Autor: ČTK

Tisk

Další články ke kauze Sucho:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info